Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rata vaccinării, în cădere liberă: doar Papua Noua Guinee şi Sudanul de Sud stau mai prost decât România. Ce spun medicii după protestul din faţa Ministerului Sănătăţii

"Niciun român nu va fi vaccinat forţat" - o spune răspicat premierul României, la o zi după protestul din faţa Ministerului Sănătăţii. În urma incidentelor de ieri, poliţia a anunţat amenzi pentru şase dintre participanţii la protest. A fost întocmit și un dosar penal pentru loviri.

de Redactia Observator

la 18.08.2023 , 20:44

Acest tată a ajuns la spital cu copilul său, după un episod de febră care a speriat toată familia. Abia când l-a văzut în suferinţă a înţeles cât de important e un vaccin care poate să prevină cazurile grave. "Acum ştiu şi simptomele, copilul a avut febră foarte mare, a avut 39 cu 3, la 40 am înţeles că e posibil să faci convulsii, poţi să rămâni cu sechele pe toată viaţa", a declarat tatăl unui pacient. Multe dintre bolile copilăriei pot fi uşor prevenite prin vaccinare. Statul oferă imunizare gratuită pentru mare parte din ele. Cu toate acestea, pandemia a scăzut simţitor încrederea oamenilor în aceste seruri.

Rata vaccinării este în cădere liberă mai ales pentru bolile copilăriei

Multe dintre bolile copilăriei pot fi uşor prevenite prin vaccinare. Statul oferă imunizare gratuită pentru mare parte din ele. Cu toate acestea, pandemia a scăzut simţitor încrederea oamenilor în aceste seruri. "Suntem în afara lumii civilizate în ceea ce priveşte rata de vaccinare. Acesta este diagnosticul", a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean Timişoara. România e la coada clasamentului în topul vaccinării. Papua Noua Guinee şi Sudanul de Sud sunt înaintea noastră. "Nevaccinarea pentru aceste boli ne expune la contractarea unor boli care au făcut ravagii în trecut şi care au fost îndepărtate sau unele din ele chiar eradicate", a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Vezi și

Rata vaccinării este în cădere liberă mai ales pentru bolile copilăriei. Asa se explică focarele ce apar periodic. Pentru difterie, tetanos şi tuse măgărească rata vaccinării a scăzut semnificativ în anii pandemiei, iar la rubeolă coboară vertiginos de ani de zile. "Important, să ştiţi, de multe ori, nu este cifra, este trendul. Noi ne aflăm pe un trend descrescator. Perspectivele sunt să ajungem la o acoperire vaccinală foarte îngrijorătoare", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Asta provoacă apariţia unor cazuri grave din boli cândva eradicate.

"Din păcate au fost şi cazuri care au ajuns la deces şi erau copii mici, adolescenţi, practic indiferent de vârstă, sunt şi forme fulminante. În momentul în care ţi se întâmplă ţie, în familia ta, nu mai contează numărul mic", a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş. Proiectul de Hotărâre privind strategia de vaccinare conţine pentru prima dată şi imunizarea gratuită împtriva HPV pentru toţii tinerii, fete şi băieţi, cu vârste de până la 18 ani. Aceştia au nevoie doar de o reţetă de la medicul de familie, compensată 100%. Ministerul Sănătăţii a încheiat contractele pentru vaccinurile din schema naţională gratuită si dă asiguări că dozele vor ajunge, în timp util, la toţi medicii de familie din ţară.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Rata vaccinării, în cădere liberă: doar Papua Noua Guinee şi Sudanul de Sud stau mai prost decât România. Ce spun medicii după protestul din faţa Ministerului Sănătăţii