Video Reacțiile liderilor români, după ce nu am fost invitați la summitul de la Paris: "Nu cred că este o palmă dată României"
Summit de criză, la Paris, fără România. Liderii celor mai puternice ţări din Uniunea Europeană sunt împreună la masa discuţiilor, iar pe agendă nu este doar pacea în Ucraina, ci şi securitatea Europei. România nu a fost invitată, Polonia în schimb participă. Oficialii de la Bucureşti spun că vom fi chemaţi, pe viitor. Înaintea reuniunii, preşedintele Emanuel Macron a discutat cu Donald Trump.
Cu o zi înainte de întâlnirea crucială de la Riad, unde SUA și Rusia vor negocia pacea în Ucraina, liderii celor mai puternice țări europene s-au reunit la Elysee. La reuniunea de la Paris, 7 țări au reprezentanți la nivel de șef de stat sau de guvern. România nu este printre ele.
"Acele țări care au oferit garanții Ucrainei vor fi prezente acolo, la Paris. Deci, dacă cineva dorește serios să vorbească despre garanții pentru Ucraina, trebuie să fie 100% sigur că va putea îndeplini astfel de garanții și obligații", a spus Donald Tusk, premierul Poloniei.
"Nu este doar despre Ucraina, este vorba despre securitatea noastră națională. De aceea, mesajul meu va fi că toți trebuie să facem un pas, în toată Europa", a declarat Keir Starmer, premierul Marii Britanii.
Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca. Plus Franța, care găzduiește. Ei sunt principalii actori care s-au așezat la masa discuțiilor. Plus conducerea Uniunii Europene și șeful NATO, Mark Rutte. Danemarca reprezintă țările baltice și suportul financiar dat Ucrainei de la începutul războiului. Polonia, care deține președinția Uniunii Europene, s-a impus de la începutul războiului ca lider pe flancul estic.
- Mesajul lui Macron, după al doilea summit de la Paris: "Suntem alături de Ucraina. Eforturile pentru pace vor...
- Summitul crucial Weimar+ de la Paris: Țările europene, împărțite în privința trimiterii de trupe în Ucraina....
- Ungaria, exclusă şi ea de la summitul din Paris, îi critică pe liderii "frustrați" care doresc "prevenirea unui...
- Cristian Diaconescu explică de ce România nu a fost invitată la summit-ul de la Paris: "E un grup informal. Nu se...
- Bloomberg: Întâlnirea Putin-Trump ar putea avea loc până pe 28 februarie
Summit Weimar+. Ministrul de Externe spune că interesele noastre sunt reprezentate tacit de Polonia
"Nu este completă acum formula și se mai fac eforturi de a amenaja, de extindere, de participare la summitul de la Paris. Suntem în situația în care să solicităm cu argumente", a spus Emil Hurezeanu.
"La nivelul Administrației Prezidențiale, inclusiv președintele Bolojan, există un dialog serios cu autoritățile de la Paris și cu alți parteneri. Va exista o continuitate privind concluziile acestui dialog", a declarat Cristian Diaconescu, consilier prezidențial.
Șeful interimar al Senatului nu crede că lipsa României de la întâlnirea de la Elysee este o excludere de la masa deciziilor.
"Important este ce se întâmplă la reuniunile formale, acolo unde România, cu siguranță, va fi invitată. Tot la fel de important este ca România să fie parte la discuțiile despre reconstrucția Ucrainei și faptul că nu suntem prezenți fizic acolo, în acest moment, nu cred că este o palmă dată României. Suntem conectați la discuțiile care au loc acolo", a spus Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului.
"Această întâlnire va fi urmată de alte câteva întâlniri. Ideea nu este de a exclude pe alții. Această întâlnire este un punct de plecare important", a spus Ștefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Premierul Italiei, Georgia Meloni, este nemulțumită că țările din est au fost excluse de la această întâlnire. Liderul de la Budapesta, Viktor Orban, are chiar un mesaj dur pentru oficialii europeni.
"Nu vreau să fac glume răutăcioase, dar acum, din cauza deciziei americane, chiar este timpul să se trezească din beție. Dar ei (liderii europeni – n.r.) sunt în faza în care beau din nou. Durează până schimbă direcția navei", a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.
Securitatea Europei este "într-un moment de cotitură", atrage atenția șefa Comisiei Europene înaintea întâlnirii de la Palatul Elysee.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰