Antena Meniu Search
x

Record de infectări în România. Direcțiile de Sănătate Publică, tot mai depășite de situație

România a înregistrat astăzi cele mai multe cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei - 1.415. Este un nou record stabilit de ţara noastră, dar prognoza specialiştilor în sănătate ne arată că poate fi mai rău. Doctorii spun că în luna septembrie aceste numere se vor dubla şi vom ajunge la peste 2.800 de îmbolnăviri pe zi. Analiza vine într-un moment critic pentru sistemul de sănătate. Direcțiile de Sănatate Publică, din prima linia de luptă cu virusul, sunt tot mai depăşite de situaţie.

de Redactia Observator

la 12.08.2020, 19:30

Vezi și
  • În septembrie România ar putea avea peste 2.800 de îmbolnăviri pe zi
  • Erori la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, din cauza suprasolicitării sistemului

1.415 cazuri noi de COVID de ieri până azi. Mai mult decât oricând până acum. Astăzi am depăşit 34 de mii de cazuri active, însă specialişti în sănătate avertizează că în doar o lună am putea ajunge la 52 de mii de cazuri active. Iar de la o medie de 1.200 de cazuri noi pe zi, cât am avut în ultimele 14 zile, în prima săptămână din septembrie am putea sări la 2.800 de cazuri pe zi. Şi numărul bolnavilor din Terapie Intensivă s-ar putea dubla într-o lună. Analiza are la bază datele INSP, dar specialiştii în sănătate publică atrag atenţia că se pot schimba oricând.

Alexandru Rafila, reprezentant OMS România: Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă în afara modelului matematic. Sunt acţiuni luate de autorităţi, există anumite evenimente care pot fi o stimulare a transmiterii şi ele ar trebui prevenite. Aceste predicţii cred că trebuie făcute pentru un interval un pic mai mic.

O creştere accelerată a numărului de cazuri ar pune presiune nu doar pe sistemul de sănătate, deja fragil, dar şi pe Direcţiile de Sănătate Publică care abia mai fac faţă numărului noi de cazuri din prezent.

Ludovic Orban, premierul României: Peste 1.100 de detaşări sunt la Direcţiile de Sănătate Publică, care sunt suprasolicitate. În condițiile unui număr crescut de cazuri, viteza de derulare a anchetelor epidemiologice este vitală.

Medic de pe ambulanță, pozitiv, anunțat de DSP că nu are Covid-10

Spre exemplu, Direcţia de Sănătate Braşov face între 50 şi 100 de anchete epidemiologice pe zi. Şi erorile încep să se vadă. Unui medic de pe ambulanţă care s-a testat pentru Covid-19 i s-a transmis de la DSP că rezultatul este negativ.

Patru zile, bărbatul s-a dus la muncă. Ca apoi să fie anunţat că de fapt, rezultatul era pozitiv. În tot acest timp, bărbatul a intrat în contact cu colegii săi de pe ambulanţă, cu familia dar şi cu ffoarte mulţi pacienţi.

Andreea Neculau, director DSP Brașov: E vorba de o eroare umană. Persoanele din sistemul medical au mai multe teste în baza noastră de date, operatorul a deschis un buletin care era pe numele persoanei, dar nu a verificat data.

David Levente, director SAJ Brașov: Na, chiar dacă porţi masca e posibil ca la un moment dat să pui mâna pe clanţa pe care a pus-o şi el, să duci mâna la ochi şi infecţia să se propage.

Directoarea DSP Braşov explică greşeala prin faptul că personalul din call-center este venit prin detaşare şi nu are experienţă.

Andreea Neculau, director DSP Brașov: Suntem cu operatori de împrumut în call center, e personal venit din reţeaua de asistenţă şcolară. Nu e normal să învinovăţim un om.

Bebeluș de două luni, pus să completeze declarație pe propria răspundere

Alt judeţ, alte probleme. În Craiova, o familie acuză Direcţia de Sănătate Publică de mai multe nereguli. Inclusiv că au cerut unui bebeluş de două luni să declare pe propria răspundere că este de acord să fie carantinat.

Ivona Adriana Stamate: Cei de la DSP ne-au dat mesaj cum că suntem în carantină, inclusiv bebeluşului meu de două luni i s-a cerut să declare pe propria răspundere că este de acord cu condiţiile de carantinare.

Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Craiova: Aşa este formularul. Pentru persoanele minore declaraţia o dau persoanele în a căror custodie sunt, adică părinţii.

Totul a început după ce bunica bebeluşui a murit. Atunci, medicii i-au recoltat două probe: una din nas, care a fost trimisă la Spitalul Victor Babeş din Craiova, şi a ieşit pozitivă, şi una din plămâni, care a fost trimisă la Institutul Cantacuzino şi a ieşit negativă. Acum, cei de la DSP vor ca femeia să fie îngropată după procedurile anti-Covid. Adică familia să poarte echipamente de protecţie la înmormântare.

Ivona Adriana Stamate: Mama mea nu ieşea din casă, avea handicap de gradul doi. Ei vor să ia în considerare numai proba de la Victor Babeş.

Daniel Gaşpar, avocatul familiei: Testul a fost făcut la 72 de ore după deces. După ce a fost ţinut cadavrul în morgă şi noi nu avem nicio garanaţie că exudatul aparţine persoanei decedate.

Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Craiova: Practic ea nu a murit din cauza COVID-ului, dar a murit infectată cu COVID.

Familia femeii a depus o plângere pentru abuz şi neglijenţă în serviciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Record de infectări în România. Direcțiile de Sănătate Publică, tot mai depășite de situație