Antena Meniu Search
x

Video Replică a Voroneţului, în inima Vienei. Visul părintelui Emanuel Nuţu a costat până acum 4.5 milioane de euro, iar nisipul a fost adus din Bucovina

O replică a Voroneţului, în inima Vienei. Asta a reuşit să facă un preot român, cu voinţă şi credinţă. Lăcaşul de cult a fost ridicat cu nisip din Bucovina, după proiectul unor arhitecţi care au studiat toate detaliile celebrei mănăstiri. Biserica mai trebuie pictată şi "îmbrăcată" în albastrul de Voroneţ, cunoscut peste tot în lume. În jurul ei, părintele a construit o comunitate unită de credincioşi dar şi un loc căruia aproape 50 de familii îi spun acasă. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 25.12.2023, 20:51

Vezi și

Emanuel Nuţu – preot: Vă spun bun venit la Viena în biserica ridicată de către români şi care îl are ca patron spiritual pe Sf. Voievod Ştefan cel Mare. 

Replică a Voroneţului, în inima Vienei

Faceţi cunoştinţă cu părintele Emanuel Nuţu. Îndrăgostit de Bucovina sa natală, a încercat să aducă în Viena o bucăţică din România autentică. Şi a luptat pentru visul său: să construiască aici, o replică a Mănăstirii Voroneţ. 

Emanuel Nuţu – preot: Când am simţit că există această şansă să ridicăm o biserică, i-am rugat pe arhitecţi, i-am şi dus în Bucovina, i-am rugat să faca în aşa fel încât să fie prezentă prin această biserică, Bucovina. 

Pe acelaşi subiect

Şapte ani a durat până când autorităţile din Viena au înţeles ce vrea părintele să facă. 

Reporter-Emanuel Nuţu – preot: Câte vizite aţi făcut?

- Cred că au fost peste 100 de întâlniri, albume, fotografii, descrieri. 

Biserica a fost ridicată cu materiale de construcţie aduse chiar de la noi din ţară. 

Emanuel Nuţu – preot: Tot nisipul, peste 120 de tone, nisip adus din Bucovina. Special pentru a tencui aceşti pereţi.

Pictura interioară la care lucrează doar artişti din România este în tehnică fresco, o premieră pentru Austria. 

Credincioşi: Noi ne bucurăm că îl avem în turn pe Hristos Pantocratul cel care ţine de toate, are grijă de tot şi toate... S-a descoperit acest albastru şi nădăjduim că vom putea să procuram acea culoare şi să fie aplicată ca fond pentru partea de exterior.

Biserica ţine pasul cu timpurile actuale şi are inclusiv lift care duce la subsol. Acolo funcţioneaza şcoala parohială, unde peste 100 de copii învaţă limba română. Preotul a reuşit să convingă autorităţile să construiască şi un bloc în care să locuiască doar familii de români.  

Printre ei, Constantin şi Nadiuşa, care sunt de trei ani în Viena. 

Nadiuşa - româncă stabilită în Viena: E o legătura foarte strânsă, iar biserica asta e locul meu de suflet. Te simţi ca acasă, dar nu eşti acasă. 

Constantin - român stabilit în Viena: Părintele e ca un tată pentru toţi aici. 

Alte 45 de familii stau în imobilul de lângă lăcaşul de cult. La parterul lui e şi o gradiniţă care completează atmosfera de familie. 

Emanuel Nuţu – preot: Oamenii s-au legat foarte mult de biserica asta pentru ca ei sunt ctitorii ei şi faptul că avem un loc în care să ne adunăm, să ne închinam şi să ne rugăm a întarit foarte mult şi comunitatea românilor din Viena.

Cu voinţă şi multă credinţă, dar şi cu donaţii şi sprijin financiar inclusiv din partea statului român, în anul 2020, construcţia unică şi-a deschis porţile pentru credincioşi. La slujbe, lăcaşul de cult adună peste 300 de oameni. 

4,5 milioane de euro este investiţia până acum în biserica ce va avea celebrele nuanţe de albastru ale Voroneţului.  

Iulia Pop – reporter Observator: Replica Voroneţului din centrul Vienei atrage deja şi turisti. Peste o mie de oameni au venit până acum special pentru acest loc şi nici măcar nu este gata. Aici este mai mult decât o biserică, este o comunitate. Este exemplu clar că omul, cu ajutorul lui Dumnezeu, sfinţeste locul şi mai sunt multe de înfăptuit. Din Viena pentru Observator, Iulia Pop şi Alex Pancz. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Replică a Voroneţului, în inima Vienei. Visul părintelui Emanuel Nuţu a costat până acum 4.5 milioane de euro, iar nisipul a fost adus din Bucovina