Antena Meniu Search
x

Revelionul pe rit vechi, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Cine îl sărbătoreşte

Revelionul pe rit vechi 2024. Sârbi, ucraineni, moldoveni sau ruşi-lipoveni, cu toţii sărbătoresc în această noapte intrarea în Noul An. La malul mării, sute de oameni au furat startul aseară şi au petrecut în avans Revelionul pe rit vechi. Muzica şi dansul au fost nelipsite, iar atmosfera a fost întreţinută de pofta de viaţă a petrecăreţilor. Acestora li s-au alăturat şi românii, care au îmbrăţişat cu drag tradiţia celor de rit vechi.

de Redactia Observator

la 13.01.2024, 09:12

Vezi și

Dichisiţi şi dornici de distracţie. Aşa şi-au început seara sute de ruşi-lipoveni, într-un local din staţiunea Mamaia. Aceştia au petrecut în avans Revelionul pe rit vechi. Au depănat amintiri, au cântat cât i-au ţinut plămânii şi au dansat până la epuizare. "Dobrogea arată aşa de frumos cum se vede acum. Foarte colorată, foarte bogată şi foarte veselă", a declarat Corina Martin, președinte onorific Resto.

"M-am pierdut în ritmul muzicii. A fost extraordinar. Am cântat cu toată puterea, cu toată voinţa. Dar şi pentru a-i încânta pe etnicii noştri cu care ne simţim foarte bine de anul nou pe vechi", povesteşte Valentina Grigore, antreprenor Jurilovca.

Cine sărbătoreşte Revelionul pe rit vechi în 2024

În horă, alături de lipoveni s-au prins, aşa cum se întâmplă în fiecare an şi turcii, armenii, grecii sau machedonii. Iar acestora li s-au alăturat şi românii, care de ani de zile se distrează împreună cu petrecăreţii de rit vechi.

Pe acelaşi subiect

"Desigur suntem şi noi dobrogenii, cei care de ani mulţi deja, suntem obișnuiți să petrecem cu lipovenii, cu grecii, cu turcii, cu tătarii, cu aromâni. Sunt peste şapte ani de când participăm şi promovăm acest eveniment", potrivit Corinei Martin.

Într-un decor de poveste, frumusețea acestora a ieşit, încă o dată în evidenţă, mai ales că şi-au etalat şi podoabele tradiţionale.

"Suntem într-un haos foarte elegant în costume şi în portul tradiţional al rușilor pentru că petrecem anul nou pe vechi. Această strălucire de fapt reprezintă de fapt bogăţia costumelor tradiţionale", spune Valentina Grigore. 

La miezul nopții, rușii lipoveni au cântat, din suflet, melodii tradiţionale şi mai apoi au petrecut până în zorii zilei. În România, peste un milion de ortodocşi sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe rit vechi.

Destinaţii preferate de turişti pentru Revelionul pe rit vechi

Dobrogea răsună de veselie îna ceste zile de mare sărbătoare. Unele restaurante din Tulcea fac ultimele pregătiri pentru Revelionul bătrân, care se va marca în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar unul dintre hotelurile din Deltă, care a oferit un pachet special pentru această sărbătoare, mai are doar câteva camere libere.

Şi ruşii lipoveni din judeţul Tulcea se pregătesc de sărbătoare, însă ei nu vor petrece în noaptea dintre ani, în contextul în care preceptele religioase le interzic să intre în biserică după o petrecere. În prima zi a noului an bătrân este Sfântul Vasile şi abia după ce merg la biserică şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru încă un an cu sănătate, lipovenii îşi deschid casele şi petrec, pe mesele de sărbătoare ei având răcituri cu hrean, sarmale, friptură şi cozonaci.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Revelionul pe rit vechi, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Cine îl sărbătoreşte