35 de mii de români au venit la parada militară din București de 1 decembrie
La mulţi ani, România! E ziua românilor, a paradelor perfecte şi a tradiţiilor, ziua în care simţim româneşte, mâncăm româneşte şi ne bucurăm să fim împreună! Suntem aproape 20 de milioane pe tot globul, uniţi sub acelaşi drapel, iar imnul a răsunat peste tot.
La mulţi ani, România! E ziua românilor, a paradelor perfecte şi a tradiţiilor, ziua în care simţim româneşte, mâncăm româneşte şi ne bucurăm să fim împreună! Suntem aproape 20 de milioane pe tot globul, uniţi sub acelaşi drapel, iar imnul a răsunat peste tot. Dar cel mai puternic s-a auzit în inima ţării, la Parada Naţională din Bucureşti. Aici, 35 de mii de oameni au admirat cu emoţie paşii fără cusur ai militarilor români şi străini, zborul ameţitor al supersonicelor şi sacrificiul eroilor răniţi în război.
Imnul Național a însemnat şi începutul oficial al Paradei Militare de la Arcul de Triumf. Momentul în care, ca la un semn, mâinile se ridică spre inimi, privirile - spre cer şi steagurile deasupra mulţimii. 35 de mii de oameni trăiesc cu emoţie ziua în care România îşi arată forţa. Cu tehnică, aviaţie şi militari dedicaţi ţării.
Ceremonia a început... în zbor. Anul acesta, în premieră, au evoluat peste 40 de aeronave. Printre ele, supersonicele F16, resposabilele cu apărarea graniţelor aeriene.
Aeronave de luptă, elicoptere de salvare şi avioane de acrobaţie au survolat cerul Bucureştiului într-un spectacol nemaivăzut.
De pe umerii părinţilor, copiii au privit fascinaţi cum blidate, tancuri şi transportoare adevărate - pe care mulţi le ştiau doar din jocuri - trec pe sub Arcul de Triumf. Armata a adus şi faimoasele rachete de luptă PATRIOT. Una singură costă 8 milioane de dolari.
Toate privirile s-au îndreptat apoi spre un dispozitiv de ultimă generaţie, abia cumpărat de Armata Română.
Alături de ai noştri, cinci sute de militari străini din 21 de state membre sau partenere au ţinut o cadenţă perfectă. Şi, pentru prima dată, unul dintre blocurile de Paradă a fost dedicat veteranilor.
Au fost doar trei grade afară şi a nins în prima parte a dimineţii. Cu toate astea, cei 35 de mii de oameni au venit, încă din zori, să ocupe un loc cât mai aproape de militari. Unii au renunţat la mişcare pentru un loc... la înălţime, alţii s-au încălzit cu ritmuri din Bucovina.
Caii Jandarmeriei au încheiat parada la care au participat, în total. 3.500 de militari români.
Ceremonii au fost în mai multe oraşe din ţară. În Craiova, alături de militari au defilat şi căţeii. Antrenaţi pentru misiuni de salvare, au ţinut perfect pasul în timpul defilării. Şi s-au făcut auziţi în mulţime.
Românii din Iaşi au trăit parada într-o zi însorită. Una dintre cele mai emoţionante ceremonii, însă, a fost la Alba Iulia, locul Marii Uniri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰