Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zeci de români repatriați din Mexic, după ce pandemia de coronavirus i-a ținut 83 de zile într-un vapor pe mare

Au stat 83 de zile pe mare, izolaţi de lume, izolaţi unii de alţii în cabinele unui vapor şi, la un moment dat, lipsiţi de speranţă. Peste 70 de români au simţit ieri, din nou, pământ românesc sub picioare. 

de Sonia Simionov

la 25.05.2020 , 23:26

  • Autoritățile mexicane au refuzat debarcarea celor 1.200 de persoane de la bordul navei.
  • Niciun caz de coronavirus nu s-a înregistrat pe nava respectivă.

Observator a urmărit povestea românilor prizonieri în larg încă de săptămâna trecută, când chiar ei ne-au cerut ajutorul să-i aducem acasă. 

Timp de 83 de zile, zeci de români, ancoraţi la câteva mile de un port din Mexic, au văzut doar apă. La începutul lunii martie autorităţile au luat decizia să trimită, pe un vapor hotel, peste 1.200 de angajaţi ai mai multor nave de croazieră din zonă. 

În urmă cu o săptămână, într-un apel disperat, un navigator din Bucureşti ne-a cerut ajutor să ajungă acasă. 

Vezi și

Cristian Vîlsan, ospătar senior pe vapor: Nu mi s-a întâmplat niciodată de când sunt pe mare să stau 75 de zile în continuu. Să fii departe de familie şi în momentul când eşti în cameră, unde nu ai geam, nu ai posibilitatea să iei aer proaspăt, să ieşi, să vezi soarele dimineaţa, să auzi ciripitul unei păsări.

La acel moment, deşi compania angajatoare a fost alături de ei, autorităţile mexicane au refuzat debarcarea. Cu toate că niciunul dintre cei 1.200 de oameni de la bordul navei hotel nu s-a îmbolnăvit. 

Cristian Vîlsan, ospătar senior pe vapor: Nu am intrat în contact cu absolut nimeni, nu am avut niciun caz de covid la vapor. 

Patru zile mai târziu, tristeţea şi amărăciunea de pe faţa lui Cristian s-au transformat în cel mai larg zămbet sub mască. Joi - au fost anunţaţi că vor pleca acasă. Mexic, Belgrad, Bucureşti. Iar aşteptarea momentului s-a lăsat chiar cu cântece şi glume. 

Aproape 30 de ore a durat lungul drum spre casă. Dar fericirea de pe chipurile lor, atunci când şi-au văzut familiile, a învins, de departe, oboseala. 

Cristian Vîlsan, ospătar senior pe vapor: Abia aştept să ajung acasă să o văd pe mama. Să îmi văd bunica. Îmi vin lacrimi în ochi după atâtea zile de stat pe mare. A fost foarte greu. 

Doar că încă nu-şi poate îmbrăţişa familia. Deşi autorităţile nu i-au impus izolarea, Cristian a decis să-şi protejeze, totuşi, mama şi bunica şi să se autoizoleze măcar o săptămână până când va fi sigur că nu le pune în pericol. 

Cristian Vîlsan, ospătar senior pe vapor: Îmi este foarte greu, mă bucur că am ajuns acasă.

În timpul interviului din curtea casei, mama lui Cristian i-a auzit vocea: "Am ieșit că am auzit zgomot. E sufletul meu".

Cristian Vîlsan are 34 de ani şi de opt navighează. Chiar dacă abia s-a întors, ştie că nimic nu-l va ţine departe de mare. După o scurtă perioadă acasă, Cristian a decis să plece într-un nou voiaj.

Sonia Simionov Like

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Zeci de români repatriați din Mexic, după ce pandemia de coronavirus i-a ținut 83 de zile într-un vapor pe mare