Video România a câştigat "războiul" sardeluţei marinate cu bulgarii. "Au spus că au un produs asemănător"
Unul dintre cele mai iubite preparate de pe litoralul românesc este oficial sub protecţia Uniunii Europene. Sardeluţa marinată este recunoscută acum la nivel european, la loc de cinste, alături de alte treisprezece produse româneşti, printre care cârnaţii de Pleşcoi sau Magiunul de Topoloveni. Astfel, reţeta tradiţională va fi protejată de standarde de înaltă calitate. Drumul până aici a fost greu cu pierdici puse de vecinii bulgari.
Sardeluţa, recunoscută acum la nivel european, este obţinută prin marinarea şprotului, ingredientul principal. Peştele congelat trebuie procesat la temperaturi sub 10 grade. După ce peştele este pregătit, urmează să fie aromatizat. În reţeta specială stă de altfel autenticitatea preparatului.
"Şprotul decapitat şi eviscerat este pus la marinat într-o soluţie formată din apă, sare, vin natural, oţet din vin şi zahăr, plus soluţia din condimente aferentă, care este formată din piper negru boabe, ienibahar boabe şi foi de dafin", ne explică Lidia, director de calitate.
Secretul sardeluţei marinate
Pentru un gust desăvârşit, tebuie să stea la marinat cel puţin 16 ore. Abia apoi ia drumul magazinelor şi restaurantelor. Pe litoral, sardeluţa marinată este vedeta platourilor pescăreşti.
- Reacţia unui curier din Bangladesh care livrează mâncare pe 40 de grade în Bucureşti: "Îmi arde faţa"
- Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă...
- Alimentele care ne răcoresc pe caniculă. Cum scadem temperatura corpului cu jumătate de grad prin mâncare
Drumul sardeluței marinate până la recunoaşterea europeană a fost unul anevoios şi a durat mai bine de doi ani. Vecinii bulgari ar fi încercat să împedice procesul. "A fost opoziţie din partea Bulgariei. Au spus că au un produs asemănător, similar. Şi asta a întârziat procesul", adaugă Buhai Daniel, asociat fondator al firmei Deltaica.
Odată inclus în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate, preparatul va fi protejat de legile europene.
În acest moment, România are 14 produse româneşti recunoscute și înregistrate la nivel european. Printre acestea, Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Telemeau de Ibănești. Batogul de sturion, Babicul de Buzău, Cârnații din topor din Vâlcea îşi aşteaptă rândul
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰