Antena Meniu Search
x

Video România a fost premiată de trei ori la cea mai importantă gală a culturii din Europa. ''Şcoala de la Piscu'', printre câştigători

Săptămâna aceasta, România a reuşit performanţa de a lua trei premii la cea mai importantă gală a culturii din Europa. Unul dintre câştigători e ''Şcoala muzeu de la Piscu'', construită de arhitectul Virgil Scripcaru. Acesta este creatorul "Columnei lui Ivan", un monument unic ce va cinsti memoria lui Ivan Patzaichin. 

de Redactia Observator

la 02.10.2022, 09:37

Vezi și

În clădirea operei de stat din Viena, cultura românească a fost celebrată la gala European Heritage Awards, găzduită de Comisia Europeană și Europa Nostra. Cele mai prestigioase premii culturale din Europa sunt oferite anual pentru conservarea şi îmbunătăţirea patrimoniului cultural.

Aflat într-un fost sat de olari de lângă București, muzeul şcoală e un adevărat hub cultural şi de educaţie, în care se îmbină arta contemporană și ceramica. 

Virgil Scripcariu, sculptor: Această recunoaştere europeană cred ca va atrage atenţia şi autorităţilor că în România există proiecte valoroase.

De la deschiderea muzeului, în februarie anul trecut, peste 10.000 de vizitatori au trecut pragul şcolii, să vadă expoziţii de ceramică, etnografie şi artă contemporană, şi să participe la ateliere de meştesug. 

Pe acelaşi subiect

Virgil Scripcariu, sculptor: Pentru muzeu, cred că este recunoaşterea că spaţiul asta chiar este un spaţiu autentic cultural şi care îşi îndeplineşte misiunea, aceea de a face educaţie.

''Şcoala de la Piscu'', printre câştigători

Proiectul a fost iniţiat de Adriana şi Virgil Scripcariu. Acesta din urmă este sculptorul care construieşte primul monument în cinstea lui Ivan Patzaichin - Columna lui Ivan. Macheta ansamblului arhitectural a fost dezvăluită în cadrul recentei ediţii a festivalului Rowmania.

Columna va avea 25 de metri înălţime şi este realizată din inox. Fiecare pagaie a sculpturii reprezintă o victorie a lui Ivan Patzaichin la competiţii olimpice, mondiale, europene sau naţionale. Privit din lateral, suportul care susţine pagaiele pare o coloană vertebrală.

Nu întâmplător monumentul e realizat de Virgil Scripcaru. Ivan Patzaichin era un susţinător al Muzeului Atelier şi obişnuia să meargă în vizite la Şcoala de la Piscu, să vadă cum prinde viaţă tradiţia românească. 

Monumentul în cinstea lui Ivan Patzaichin va fi amplasat în 2023 pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » România a fost premiată de trei ori la cea mai importantă gală a culturii din Europa. ''Şcoala de la Piscu'', printre câştigători