Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România are primul avion care poate aduce ploaia. În SUA, tehnologia e folosită de 70 de ani

Avem primul avion care poate aduce ploaia. Vorbim despre o aeronavă care foloseşte tehnologia de însămânţare a norilor cu iodură de argint. Avionul poate zbura patru ore şi acoperă în jur de 500.000 de hectare cu precipitaţii. Un lucru extrem de benefic, dar şi necesar pentru culturile afectate de lipsa ploilor. Grâul, rapiţa şi orzul sunt printre cele mai expuse în faţa secetei. 

de Redactia Observator

la 11.11.2024 , 09:06

Avionul care aduce ploaia peste culturile afectate de secetă a ajuns în România.

Cumpărat de o companie românească cu 5 milioane de dolari, aeronava poate creşte nivelul de precipitaţii cu până la 20%.

Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România: Această aeronavă va contribui la creşterea precipitaţiilor, protejarea împotriva furtunilor cu grindină, salvarea culturilor de seceta distructivă din zonele cu ferme unde nu există acces la irigare şi la sprijinirea rezilienţei agriculturii româneşti faţă de schimbările climatice.

Vezi și

Aerovana a fost concepută însă şi pentru alte riscuri.

Pe acelaşi subiect

Emil Sârbu, directorul companiei de investiţii în atmosferă: Noi, cu acest tip de avioane putem să combatem inundaţiile, făcând ca ploaia să cadă pe suprafeţe cât mai mari. 

În SUA, tehnologia e folosită de 70 de ani

Încă 3 avioane de acest fel urmează să fie aduse în ţară până în anul 2028. În Statele Unite, această tehnologie este folosită de 70 de ani.

Daniel Florea, director de program Weather Modification coordonator ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Este un avion de tip 90, modificat special pentru a efectua misiuni de intervenţie activă în atmosferă, de însămânţare a norilor.

Noua achiziţie va contribui semnificativ la recolta din zonele afectate de secetă. De exemplu, în judeţul Dolj, cele mai afectate culturi sunt cele de rapiţă, grâu şi orz.

Mihai Nica - fermier: Ultima ploaie a fost cam acum... cred că mai bine de o lună. Chiar după ce am înfiinţat cultura aceasta de rapiţă, am avut între 16 şi 18 litri, depinde de zonă.

Fermierii privesc neputincioşi cum investiţiile lor sunt distruse

Mihai Nica - fermier: Aici avem o suprafaţă de 12 hectare, da... Iar ca şi posibile pierderi, să spunem, investiţiile aici au constat în: sămânţa de rapiţă, în motorina consumată pentru pregătirea patului germenativ, uzură utilaje, fertilizare.

Bogdan Predincea - inginer agronom: Rădăcina nu mai are pic apă, este totul uscat. La o răsărire de 80 - 85% a plantelor, nu ştiu dacă mai avem 40%.

Mietta Colan, meteorolog CMR OLTENIA: La acest moment, în jumătatea sudică a Olteniei, este secetă puternică.În toată zona de câmpie este secetă puternică, iar în zona deluroasă, în cea mai mare parte, rezerva de umiditate este apropiată de satisfăcător. Excepţie face sudul judeţului Vâlcea, unde se mai înregistrează şi areale cu secetă moderată.

Pentru că rezervele de apă din sol sunt extrem de scăzute, mulţi agricultori au ales să amâne însămânţările pentru perioade mai bogate în precipitaţii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » România are primul avion care poate aduce ploaia. În SUA, tehnologia e folosită de 70 de ani