Antena Meniu Search
x

România a ajuns la cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus de la debutul epidemiei și până acum

Semnal de alarmă tras de medici! Redeschiderea şcolilor ar putea duce la un număr mai mare de cazuri de coronavirus. Cei mici se pot îmbolnăvi, iar colegii contacţi direcţi, chiar dacă stau în izolare 14 zile, pot readuce virusul în colectivitate, dacă sunt asimptomatici. Azi, rata de pozitivare a trecut de 20% şi am înregistrat un nou record în ceea ce priveşte numărul de pacienţi în Terapie Intensivă.

de Redactia Observator

la 28.09.2020, 22:20

Vezi și
  • Peste 20% dintre testele de coronavirus efectuate în ultimele 24 de ore au fost pozitive.
  • Peste 7.500 de români sunt internați cu coronavirus la momentul actual.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

6.162 de teste au fost făcute în ultimele 24 de ore. Peste 20% dintre ele au fost pozitive. E cea mai mare rată de pozitivare de la începutul epidemiei şi până acum. 

Alexandru Rafila, membru Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății: S-a intensificat probabil transmiterea comunitară şi eu personal mă aştept la o creştere a numărului de cazuri. Nu este exclus ca media săptămânii care abia a început să fie undeva între 1.500 şi 2.000 de cazuri.

Sunt tot mai multe cazuri la care nu se ştie sursa infecţiei. Asta înseamnă că intrăm în contact cu persoane bolnave care probabil sunt asimptomatice sau au simptome uşoare şi ne îmbolnăvim pentru că nu respectăm distanţarea sau nu purtăm mască. 

Ștefan Lazăr, medic infecţionist: Transmiterea, bineînţeles, este mult mai extinsă faţă de ce reuşim să prindem cu aceste teste. Până la de 10 ori mai mulţi pacienţi sunt real infectaţi faţă de cei pe care reuşeşti să-i diagnostichezi.

Reîntoarcerea adulţilor din concediu la locul de muncă, redeschiderea şcolilor, dar şi noile măsuri de relaxare luate luna aceasta au dus la această situaţie, spun medicii. 

La două săptămâni de la reînceperea orelor, au apărut deja mai multe focare. Doar în prima săptămână au fost raportate 56 de cazuri şi 13 focare. Totuşi, problemele n-ar avea legătură cu respectarea regulilor în şcoli, ci cu faptul că elevii renunţă la mască imediat ce au ieşit de la ore. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Să nu uităm că ei sunt - o mare parte - asimptomatici şi dacă sunt contact cu un caz pozitiv pot să facă boala şi să rămână asimptomatici, prin urmare intrarea lor în colectivitate ar trebui să se facă doar testaţi după un contact cu un caz pozitiv.

Spitalele sunt deja sufocate. 7.528 de pacienţi cu COVID-19 sunt acum internaţi, iar în Terapie Intensivă s-a depăşit recordul de ieri. Sunt 557 de pacienți internaţi acum. 

Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeş Timişoara: Oamenii vârstnici cu comorbidităţi sunt cei mai afectaţi. Personalul din Terapie Intensivă este obosit. Dacă vom continua în acest ritm şi în acest gen vom putea ajunge ca să nu existe familie fără să aibă cel puţin un caz de covid.

La Timişoara se pregătesc deja mai multe paturi pentru populaţia care va fi afectată în perioada următoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » România a ajuns la cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus de la debutul epidemiei și până acum