Românii au cucerit Muntele de Gheață, după o săptămână de căţărare şi doar 15 ore de somn
Efortul a doi alpinişti români a fost răsplătit. Au cucerit vârful Cerro Torre, un perete vertical de gheaţă considerat aproape imposibil de escaladat.
Efortul a doi alpinişti români a fost răsplătit. Au cucerit vârful Cerro Torre, un perete vertical de gheaţă considerat aproape imposibil de escaladat. Şi au uşurat viitoarele aventuri ale alpiniştilor din toată lumea.
Românii au escaladat partea cea mai înspăimântătoare a muntelui situat la graniţa dintre Argentina şi Chile. Pentru că vântul suflă aici cu 140 de kilometri la oră, peretele vertical care duce spre vârf se transformă într-o platoşă de gheaţă.
Cerro Torre este unul dintre cele mai dificile vârfuri ale lumii. Vlad şi Zsolt formează abia a zecea echipă de alpinişti care ajunge vreodată pe el.
Vlad Căpușan, alpinist:
- Tânăr român, dispărut în Germania de 3 săptămâni. Alexandru este căutat cu disperare de familie
- Vânzările de Tesla s-au prăbușit şi în România, cu -80% în primele trei luni ale anului
- Cât costă kitul de supraviețuire, recomandat în caz de dezastru. Ne poate ajuta să rezistăm 72 de ore
- "Micro-pensionarea", soluția Generației Z. Costi a luat o pauză plătită de la job ca să evite burnout-ul
- Unghiul mort, responsabil pentru accidentul în care o bătrânică a fost strivită de un TIR. Cum putea fi...
În astfel de expediţii, pe astfel de munţi, nu cucereşti muntele, ci îţi cucereşti eul propriu. Este extraordinar de riscant.
Cucerirea muntelui a însemnat, pentru români, o săptămână de urcare aproape continuă la temperaturi de minus 15 grade Celsius. După o noapte albă, în care au dormit în zăpadă, Vlad şi Zsolt s-au aventurat pe ultima porţiune. Cucerirea vârfului a fost răsplătită de o privelişte de neuitat.
Vlad Căpușan, alpinist:
Am trăit o senzaţie de a fi pe o altă planetă. În momentul în care ajungi acolo sus eşti înconjurat de turnuri uriaşe de granit.
Ascensiunea nu a însemnat doar o premieră pentru România, dar şi un dar pentru alpiniştii din toată lumea care vor dori să se aventureze pe vârfurile din Patagonia.
Vlad Căpușan, alpinist:
Am deschis o linie nouă, care de fapt este o variantă a unui traseu mai vechi. Am numit-o varianta românească.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Fii primul care comentează