Video "Să nu se transmită nişte boli". Trei eleve cu dizabilități au primit interzis la cursuri în perioada menstruației. Scandal la o școală specială din Oradea
Caz halucinant în Oradea! În România educată, trei eleve cu handicap sever ale unei şcoli speciale, nu au mai fost primite la cursuri în perioada menstuaţiei. Motivul deciziei este la fel de halucinant. Consiliul de administraţie al şcolii s-a temut că fetele ar putea îmbolnăvi profesorii şi restul elevilor. Spre norocul celor trei copile, Inspectoratul Şcolar din Bihor a cerut ca hotărârea să fie anulată imediat, pentru că este ilegală!
Lăcrămioara Șipos, director școală specială: Ce poate să fie mai important? Dreptul la sănătate sau dreptul la educaţie?
Un nou început de an şcolar semnifică adesea ocazie de bucurie pentru mii de copii, însă, în centrul pentru educaţie incluzivă din Oradea, unde învaţă peste 300 de elevi cu deficienţe, luna septembrie a venit cu o schimbare cel puţin şocantă.
Interzis la şcoală în perioada menstruaţiei
La intrarea în unitatea şcolară, conducerea instituţiei anunţa că elevele diagnosticate cu deficienţă mentală severă nu vor mai putea intra la orele de curs-în perioada menstuaţiei. Deşi decizia viza toate fetele, chiar directoarea a recunoscut că totul ar fi pornit de la un caz izolat.
- Elev de 16 ani snopit de alţi tineri la o şcoală din Mureş, bătaie generală între mai multe fete în Galaţi....
- Momentul în care elevul de la liceul Iuliu Maniu este tăiat cu baioneta. Patru adolescenţi au sărit gardul pentru...
- Elevul de 12 ani din Finlanda și-a ucis colegul și a împuşcat alte două fete din cauza bullyingului. Băiatul nu...
Lăcrămioara Șipos, director școală specială: O situaţie particulară în care o elevă cu deficienţă mintală severă care poartă scutec în permanenţă are obiceiul să-şi introducă mâinile în scutec.
Deşi hotărârea nu avea nicio bază legală şi reprezenta un abuz, directoarea unităţii se apără.
Lăcrămioara Șipos, director școală specială: Nu putem fi acuzaţi de discriminare pentru că aşa cum ne spune şi numele sunt un centru şcolar de educaţie incluzivă.
În plus, spune ea, dacă nu ar fi recurs la acest gest, restul elevilor şi personalul unităţii ar fi expuşi la un risc.
Lăcrămioara Șipos, director școală specială: Nu se ştie niciodată deoarece noi nu avem toate diagnosticele, mă rog, de care suferă. Să nu se transmită nişte boli prin acest contact.
Tot directoarea centrului spune că, în ciuda hotărârii adoptate, cele trei eleve vizate au continuat să vină la şcoală.
Lăcrămioara Șipos, director școală specială: Nu s-a întâmplat nici măcar într-o zi vreo elevă să nu fie primită.
Culmea este că, părinţii nu au protestat, ci au susţinut această decizie.
Graţiela Barcan, mama unei eleve: Eu am luat ideea ca fiind una foarte bună. Sunt fetiţe care au nevoie de ajutor şi nu e o perioadă confortabilă.
Conducerea şcolii, obligată să anuleze decizia
Cu toate astea, imediat ce vestea practicilor din centrul pentru educație incluzivă a ajuns şi la Inspectoratul Şcolar General din Bihor, conducerea s-a văzut obligată să anuleze hotărârea.
Horea Abrudan, inspector general ISJ Bihor: Le-am solicitat să reanalizeze şi să îşi revoce acea hotărâre pentru că încălca practic un principiu constituţional.
Directoarea însă spune că o să revină asupra acestei hotărâri, doar când va exista un cadru legislativ în acest sens.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰