Salata dobrogeană din icre de crap ar putea deveni recunoscută în Europa
Salata dobrogeană din icre de crap ar putea deveni al şaselea produs românesc protejat şi recunoscut în ţările Uniunii Europene. O asociaţie din Tulcea a depus deja documentaţia la Ministerul Agriculturii pentru înregistrarea unei reţete vechi, tradiţionale.
Salata dobrogeană din icre de crap ar putea deveni al şaselea produs românesc protejat şi recunoscut în ţările Uniunii Europene. O asociaţie din Tulcea a depus deja documentaţia la Ministerul Agriculturii pentru înregistrarea unei reţete vechi, tradiţionale.
Nu este restaurant din Dobrogea unde clienţii să nu oprească pentru o porţie de salată de icre. Cea din icre de crap este printre cele mai gustoase.
Reţeta e simplă. Un kilogram de icre, ulei de floarea soarelui, sare, lămâie şi 750 de mililitri de apă minerală. Ingredientele sunt amestecate timp de 50 de minute.
Câţiva producători din Tulcea, reuniţi într-o asociaţie, vor să ducă în Europa reţeta tradiţională de salată din icre de crap. O fabrică din judeţ aduce deja pe piaţa autohtonă un produs care respectă întru totul reţetele tradiţionale din zonă.
- România are 6 luni să rezolve problema pensiilor speciale. 700 de milioane de euro din PNRR, blocate de UE
- Eclipsă parţială de Soare, în Europa. Singurul loc din România de unde poate fi admirat fenomenul
- Criza ouălor din SUA. Guvernul a apelat la ajutorul Germaniei, Italiei, Poloniei şi Suediei. Cum răspunde Europa
- NATO clarifică declaraţiile lui Rutte, care acuză Spania că nu alocă nici măcar 2% din PIB pentru apărare
- Bucureştiul ar putea avea o reţea de trenuri de mare viteză care să lege România de restul Europei. Când ar...
Cele cinci ingrediente sunt amestecate până când capătă culoarea dorită de producător, dar şi consistenţă. Înainte de prelucrare, icrele sunt ţinute 12 zile în sare. Reţeta sută la sută dobrogeană are la bază icre de peşte deltaic, adică un amestec de icre de la mai multe specii de peşte din Delta Dunării. În curând, produsul ar putea cuceri Europa, ca marcă atestată.
Recent, scrumbia de Dunăre afumată a devenit al cincilea produs românesc recunoscut şi protejat în Europa. Ea se alătură altor patru produse româneşti protejate în ţările Uniunii Europene: novac afumat din Ţara Bârsei, telemea de Ibăneşti, salam de Sibiu şi magiun de prune de Topoloveni.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰