Antena Meniu Search
x

Video Salvatorii montani au nevoie de ajutor. Au lansat o petiție pentru a obține dreptul de a folosi girofaruri atunci când sunt chemați la intervenții de urgență

Sunt chemaţi de urgenţă la intervenţii, dar primesc amendă dacă depăşesc viteza legală. Este nemulţumirea salvamontiştilor, care încearcă de ani buni să obţină dreptul de a folosi girofaruri. Cererea lor a fost respinsă de fiecare dată, aşa că salvatorii montani apelează acum la oameni. Le cer să semneze o petiţie care să convingă autorităţile că este necesar să se poată deplasa în regim de urgenţă.

de Redactia Observator

la 01.02.2022, 09:07

Vezi și

Pentru salvatorii montani, fiecare clipă este preţioasă când sunt chemaţi să salveze o viaţă. Însă graba trebuie temperată când ies pe drumurile publice. 

Astfel de situaţii ar putea fi evitate, spun salvamontiştii, dacă ar avea girofaruri pe maşini. Cer acest drept de mulţi ani, însă fără succes. Un proiect legislativ în acest sens a fost deja respins în Parlament. Aşa că salvatorii speră acum să primească un ajutor din partea oamenilor obişnuiţi. 

Doru Oprișoni, salvamontist: Este o petiție care există în mediul online, încercăm să strângem cât mai multe semnături pentru a fi aprobată legea. 

Salvamontiştii spun că cei care au nevoie de ajutor, pe munte, suferă cel mai mult din cauza acestui neajuns. 

Ovidiu Bodean, șef Serviciu Județean Salvamont Hunedoara: Drum care de multe ori ar fi la undeva 30-40 de minute poate ajunge până la o oră, o oră și jumătate, aproape două ore. Un om stă în munte si așteaptă ajutorul tău, pentru el și 5 minute sunt destul de importante. 

Numai anul trecut, salvamontiştii au participat la 7.148 de intervenţii în care au recuperat 8.265 de persoane aflate în dificultate. În România, pe lângă poliţişti, pompieri şi echipajele de ambulanţă, pot folosi girofaruri maşinile de medicină legală, cele ale ANAF şi ambulanţele private. Un proiect de lege introdus recent în Parlament propune ca girofarurile să poată fi utilizate şi de şefii de Consilii Judeţene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Salvatorii montani au nevoie de ajutor. Au lansat o petiție pentru a obține dreptul de a folosi girofaruri atunci când sunt chemați la intervenții de urgență