Video Schema prin care samsarii de maşini dau tun după tun statului. Descoperirea făcută de poliție într-un depozit din Capitală
Samsarii de maşini de lux dau tun după tun statului român! O singură grupare prinsă azi de poliţişti a păgubit bugetul cu 20 de milioane de euro. Indivizii aduceau autoturisme din Uniunea Europeană şi le vindeau fără să mai plătească taxa pe valoare adăugată. Sunt bani care, de obicei, nu mai sunt recuperaţi. Până când autorităţile realizează prejudiciul e prea târziu: firmele sunt deja închise.
- Samsarii dau pagube statului de milioane de euro
- Schema infracţională, spun procurorii, este brevetată de ani de zile
Aceste maşini de sute de mii de euro au fost găsite într-un depozit al sectorului 3 din Capitală, în urma a peste 60 de descinderi făcute de anchetatori. Au fost cumpărate de curând din mai multe state ale Uniunii Europene.
Claudiu Enache: Au fost comercializate pe teritoriul României prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi de aceste persoane care coordonau grupările.
Schema infracţională, spun procurorii, este brevetată de ani de zile. Autoturismele sunt cumpărate de societăţile din România din state ale Uniunii Europene, fără să fie plătit TVA-ul. Ajunse în ţară, firmele de aici vindeau mai departe autoturismele, de cele mai multe ori persoanelor fizice, sub preţul pieţei iar factura emisă nu conţinea nici ea taxa pe valoare adăugată. În realitate însă firmele trebuiau să achite statului 19 la sută din valoarea tranzacţiei. Veniturile nu erau nici ele declarate de multe ori.
Sute de maşini au fost vândute astfel în aproape patru ani de zile. Profitul ilegal al samsarilor de maşini sau prejudiciul statutului, cum spun procurorii, atinge aproape 20 de milioane de euro. Aproape 40 de mii de euro, bani cash, au fost confiscaţi doar astăzi din casele şi birourile suspecţilor.
Claudiu Enache: Folosesc persoane interpuse care conduc aceste societăţi, derulează multe tranzacţii, iar la final nu mai depun actele fiscale. Scopul acestor tranzacţii, prin intermdiul societăţilor comerciale respective, era de a nu declara cuantumul total al veniturilor obţinute şi de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale.
Ce trebuie să aibă în vedere cumpărătorii
În astfel de cazuri cumpărătorii de bună credinţă au câteva lucruri esenţiale de verificat înainte să cumpere maşina. Să solicite documentul care atestă cumpărarea autoturismului. Să se asigure că firma de la care cumpăra maşina are cod de înregistrare românesc. Iar dacă autoturismul a fost cumpărat cu o cotă tva de 0 la sută, la revânzare maşina trebuie să conţină cota standard de 19 la sută.
De cele mai multe ori cumpărătorul nu are de suferit, spun procurorii. Există însă posibilitatea ca cel care achiziţionează cu bună credinţă autoturismul să fie chemat ca martor în proces. Doar în ultimele trei luni ANAF a dat amenzi de peste 4 milioane de lei comercianţilor de maşini second hand care nu au achitat obligaţiile fiscale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰