Antena Meniu Search
x

Video Scene ca-n filmele de război în Tulcea, la Defender Europe 21 - cel mai mare exercițiu din istoria NATO

Scene demne de filmele de acţiune de la Hollywood au avut loc în acest weekend în Tulcea. Zeci de elicoptere americane şi româneşti au luat parte la cel mai spectaculos exerciţiu militar NATO de la noi în ţară.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 17.05.2021, 21:40

Vezi și
  • A fost simulată o acţiune fulger de asalt, la care a luat parte, în premieră, şi o echipă Observator

Sute de soldaţi olandezi, români şi americani au urcat în zeci de elicoptere care au decolat din baza de la Kogălniceanu şi s-au îndreptat spre poligonul de lângă Babadag. 

Andreea Filip, corespondent Observator: Suntem într-o formaţie de 30 de elicoptere. În stânga mea sunt 6 soldaţi olandezi echipaţi şi înarmaţi, care sunt duşi către un punct strategic.

Nici 20 de minute mai târziu, au ajuns la destinaţie. Militarii au luat direct poziţie de tragere, iar elicopterele nici nu au mai oprit motoarele: au decolat imediat pentru a aduce următorul transport. 

Andreea Filip, corespondent Observator: Black Hawk este bijuteria inestimabila a americanilor de 40 de ani. Elicopterul atinge si depaseste viteza de 350 km / h si este folosit în luptă, pentru salvarea de vieți sau pentru a duce provizii trupelor aflate în criză.

Pe acelaşi subiect

Echipa Observator a filmat momente spectaculoase la Defender Europe 21

Echipa Observator a văzut, pe viu, ce înseamnă un antrenament NATO de o asemenea anvergură. Cu ajutorul elicopterelor de luptă, două batalioane de soldaţi şi tot armamentul de care aveau aceştia nevoie au ajuns în "mijlocul bătăliei" în doar câteva minute. 

Ron Smits, general armata olandeză: Este o operaţiune de asalt aerian, un antrenament pe care îl facem cu elicopterele. Vom ataca baza şi armata inamică şi, după ce vom captura baza, o vom preda infanteriei române.

Zecile de ore de antrenamente din bază au dat roade, iar scenariul pus în practică de militari sub comandă olandeză a fost încheiat cu succes. 

Ron Smits, general armata olandeză: Sunt câteva unităţi care staţionează aici, cum este batalionul românesc şi unitatea americană de elicoptere, aşa că avem oportunitatea să ne prelungim şederea aici şi să ne antrenăm împreună în România, pentru că avem la dispoziţie elicopterele şi zona de antrenament. Iar pentru noi este o oportunitate de a ne exersa abilităţile.

Defender Europe 21, cel mai mare exercițiu din istoria NATO, continuă până la jumătatea lunii viitoare. În ultima etapă a exercițiului, multe dintre misiuni vor fi desfășurate în Bulgaria, Germania și România. Peste 30.000 de trupe din 27 de națiuni desfășoară operațiuni aproape simultan în 12 țări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Scene ca-n filmele de război în Tulcea, la Defender Europe 21 - cel mai mare exercițiu din istoria NATO