Video Şcoală modulară în stil norvegian, inaugurată într-un oraş din România. Cum arată construcţia ultramodernă
Vești bune pentru aproape o mie de elevi și cadre didactice din Iași. După aproape doi ani de așteptare, din toamnă, aceștia se reîntorc în curtea Colegiului Pedagogic. O școală modulară în stil norvegian este construită acolo, după ce clădirea monument istoric a fost evacuată de urgență din cauza riscului seismic ridicat.
Se lucrează de zor în curtea Colegiului Pedagogic din Iași. De câteva zile au ajuns o parte dintre modulele care vor fi școală pentru elevii liceului în următorii trei ani. Cele 159 de containere vor fi puse pe două niveluri. În acestea se vor realiza 33 de săli de clasă, două laboratoare, o sală de gimnastică, o cancelarie și patru grupuri sanitare.
Veste bună pentru aproape o mie de elevi
"Totul va fi la standarde foarte înalte seamănă cu cele Norvegiene. Sunt module cu protecție antifoc cu izolație foarte bună pentru iarnă", a declarat directorul adjunct al Liceului Pedagogic.
Cei peste 800 de elevi ar urma să învețe din nou împreună în aceeași curte. Până acum o parte dintre ei erau găzduiți de un alt liceu din vecinătate, unde învăţau în două schimburi.
- Un preot din Oradea a stârnit controverse după ce a lăsat câțiva copii să practice karate în fața altarului:...
- 94 de cadeţi de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" s-au întors acasă după o călătorie dură pe mare
- Anul şcolar 2024-2025 vine cu "săli de detenţie" şi confiscarea telefoanelor. Dispozitivele, înapoiate doar...
"Școala modulară nu este sub nici o formă o piedică în înscrierea copilului la liceul pedagogic oamenii sunt aceeași. Dacă doar în doi ani se va termina clădirea și ne vom muta în clădirea nouă cred ca și din perspectiva mea ca profesor va fi o bucurie dar și pentru el va fi o, va vedea ce înseamnă să fii elev într-o școală mai ales ca și clădirea face parte din istoria colegiului pedagogic", ne spune o profesoară.
Cât a costat investiţia
În paralel au început lucrările de reabilitare și în interiorul clădirii monument istoric care a găzduit liceul până în urmă cu aproape doi ani. Stadiul avansat de degradare și pericolul imininet în caz de cutremur au dus la închiderea de urgență a clădirii.
Cea mai afectat era aripa de est a clădirii care de altfel a fost și prima închisă în urmă cu mai bine de 14 ani. În urmă cu doi ani s-a deschis suspendarea activității în întregul colegiu și în 3 zile atât cadrele didactice cat și sutele de elevi au trebuit să evacueze școala.
Pentru școala modulară, primăria a plătit 5 milioane de lei, în timp ce reabilitarea clădirii costă peste 67 de milioane de lei și ar urma să fie gata în trei ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰