Antena Meniu Search
x

Video Se introduce taxa pe distracţie pe litoralul românesc.Turiştii vor fi de departe cei mai afectaţi

Praf în ochii turiştilor. O nouă taxă forţează organizatorii de evenimente la malul mării să plătească bani grei. Marile festivaluri ar putea da chiar şi peste o sută de mii de euro dacă îi vor pe turişti la buza apei. Şi vom simţi pe pielea noastră noua taxă: preţul biletelor s-ar putea dubla.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 11.04.2024, 20:26

Vezi și

Organizatorii de evenimente spun că s-a terminat distracţia. 

Andreea Filip, reporter Observator: Noua taxă se calculează în funcţie de suprafaţa de nisip pe care se desfăşoară evenimentul, dar şi numărul de zile cât durează aceste concerte sau spectacole. Cei care organizează astfel de festivaluri spun că dacă anul trecut plăteau o taxă unică de 500 de lei, acum ajung să plătească achite 20 de mii, chiar 30 de mii de euro pentru fiecare eveniment în parte. 

Se introduce o nouă taxă pe litoralul românesc

Cristian Bărhălescu - expert în turism: Este evident, turistul va suferi cel mai mult datorită faptului că preţurile vor creşte în funcţie de taxele pe care le impune statul. 

Pe acelaşi subiect

Reporter-Tânăr: Dacă s-ar dubla preţurile biletelor la evenimente pe plajă ai mai merge? 

- Evident că nu. Nefiind banii mei, nu îi pot pune la plată pe ai mei (n.r. pe părinţi). 

Alt tânăr: E şi vina noastră aici, ar trebui să nu mai ieşim pe litoral.  

Pentru o suprafaţă mai mică de o mie de metri pătraţi se plăteşte pe zi aproape 2.500 de lei, iar dacă vorbim de suprafeţe medii se ajunge la aproape o mie de euro zilnic. Probleme apar la festivalurile mari care plătesc pe zi câte 2 mii de euro pentru fiecare limbă de nisip de 5 mii de metri pătraţi - taxa totală poate depăşi acum şi o sută de mii de euro. 

Eduard Chereji - co-fondator Neversea: Se plăteşte deja o taxă pentru ocuparea domeniului public şi sigur, o nouă taxă pentru acea zonă, pt cele 4 zile de festival, înseamnă din punctul nostru de vedere o dublă taxare. 

Şi evenimentele gratuite pot deveni istorie după ce mulţi dintre organizatorii care făceau seri de filme în aer liber se gândesc să renunţe.

Biletele se pot dubla

Organizator de evenimente: Pentru evenimentele fără bilete de intrare e moarte curată. Important era că se întâmpla ceva în Constanţa. Cel mai bine e să nu le mai fac. 

Reprezentanții Apelor Române recunosc ca taxa este foarte mare, dar spun că e nevoie de acești bani pentru a reface plajele în urma evenimentelor. 

Adrian Abrudan - sef compartiment taxe ABADL: Organizatorul nu are utilajele necesare şi nici logistica necesară. Ei îşi iau lucruşoarele de pe plajă, îl curăţă, dar nu fac şi o afânare şi o nivelare a plajei. 

Anca Nedea, Director Executiv Organizația Patronală Mamaia Constanța: Banii nu rămân la autorităţi locale şi nu rămân la noi aici, pe litoral. Banii se duc la centru, la ministerul de resort de unde se întorc pe salarii, pentru că de restul nu am ştiut niciodată ce se face. 

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: În măsura în care ele sunt apreciate a fi prea mari sau poate prea mici în anumite situaţii, pot discuta cu colegii de la Apele Române, de la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral pentru a clarifica aceste chestiuni.

Primul eveniment mare este festivalul de muzica electronica din nordul litoralului. Pentru că începe la 1 mai, organizatorii au plătit deja taxele, în valoare de zeci de mii de euro, dar sunt hotărâți sa atace în instanţă noul bir după eveniment. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Se introduce taxa pe distracţie pe litoralul românesc.Turiştii vor fi de departe cei mai afectaţi