Antena Meniu Search
x

Preşedintele Iohannis şi secretarul general al NATO au ajuns la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns, vineri, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, se vor întâlni cu militarii dislocaţi la bază şi vor susţine o conferinţă de presă comună.

de Redactia Observator

la 11.02.2022, 11:45

UPDATE 11:20: Secretarul general al NATO a ajuns, în această dimineață, în România, la invitația președintelui Iohannis. Cei doi oficiali Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Sunt scene care dau fiori. Escortat de maşini ale poliţiei militare, ca într-o scenă de război autentică, primul convoi cu autovehicule militare americane a intrat în România, ieri, prin Vama Nădlac. A traversat ţara, iar azi-noapte a trecut prin zona Centurii Capitalei, cu destinaţia - baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanţa -, unde a ajuns în această dimineaţă. 

Iulia Pop, reporter Observator: Nu suntem într-un film american de acţiune, ci parte din realitatea din punctul de trecere al frontierei Nădlac. Primele convoaie cu tehnică militară a SUA au intrat în România. 

Al doilea convoi, așteptat să ajungă azi în România

Pe acelaşi subiect

Un al doilea convoi va intra în ţară în această dimineaţă. Sunt în total 60 de vehicule cu echipamente şi logistică militară. Forţa detaşamentului Statelor Unite ale Americii se bazează în principal pe vehiculele blindate Stryker, unele dotate cu rachete antitanc sau mortiere. Cinci milioane de dolari costă un astfel de vehicul. 

De asemenea, în zilele următoare va ajunge în România și personal militar. Concret, o mie de soldaţi americani pregătiţi şi instruiţi pentru ce e mai rău. Fac parte din regimentul 2 Cavalerie, cel mai longeviv din armata americană şi sunt deja familiarizaţi cu ţara noastră. Au participat, în trecut, la exerciţii militare comune cu forţele române. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Aproape 500 de militari sunt cantonaţi la baza de la Mihail Kogălniceanu. Prezenţi, de asemenea, cu elicoptere de luptă Black Hawk.

Patru aeronave F18 Super Hornet care erau staționate în Marea Mediterană la bordul portavionului american Harry S. Truman au fost trimise în România şi sunt acum la baza 86 Borcea. Sunt avioane care ating aproape 2 mii de km pe oră. Fiecare poate fi echipat cu 7 tone de armament - de la rachete şi până la bombe. Împreună cu aeronavelor românești de luptă F16, desfășoară misiuni şi antrenamente. 

Klaus Iohannis: Evoluțiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare. 

Între timp, secretarul general al NATO îi dă un ultimatum lui Vladimir Putin. Astăzi, Stoltenberg va ajunge şi în România, la baza militară de la Kogălniceanu. 

Jens Stoltenberg ajunge în România

Jens Stoltenberg, NATO Secretary-General: Rusia poate alege o soluție diplomatică și suntem gata să discutăm. Dar dacă vor alege confruntarea, vor plăti un preț mare. Vor fi sancțiuni economice. 

În total, peste 3000 de soldaţi americani sunt trimişi către Europa de Est. 2000 dintre ei se vor stabili în Polonia şi Germania. Alţi 8500 sunt în alertă în cazul în care NATO are nevoie de o reacție rapidă. 

De altfel, România e tot mai prezentă pe harta conflictului ruso-ucrainean. Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, în urma declaraţiilor tendenţioase făcute la adresa ţării noastre. 

Trimisul Moscovei a discutat cu secretarul de stat Iulian Fota, care i-a reamintit ambasadorului rus că baza militară din Deveselu are scop strict defensiv, iar acest lucru nu se va schimba. Diplomatul Federaţiei Ruse a fost, de asemenea, avertizat că acest tip de declaraţii nu face decât să afecteze relaţiile dintre cele două ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Preşedintele Iohannis şi secretarul general al NATO au ajuns la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu