Antena Meniu Search
x

Au venit americanii. Peste 100 de militari americani, specialişti, au sosit deja în România

Peste 100 de militari americani au sosit deja în România, pentru a asigura logistica încartiruirii trupelor SUA ce urmează să ajungă în ţara noastră în viitorul apropiat, a anunţat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

de Redactia Observator

la 08.02.2022, 14:23

Au venit americanii. Peste 100 de militari americani, specialişti,au sosit deja în România
Soldați americani desfășurați în Europa - Profimedia

"Au venit deja pentru pregătiri peste 100 de soldaţi americani, specialişti, care pregătesc această încartiruire viitoare a trupelor. Au sosit deja în România, am înţeles şi în alte ţări, în Polonia. Alături de specialiştii noştri în logistică se ocupă exact de acest lucru în aceste zile. Asta înseamnă că nu va dura mult până vor veni şi restul trupelor", a afirmat Vasile Dîncu, citat de Agerpres

El a arătat că "deocamdată nu există un singur loc, nu există, de asemenea, o hotărâre privind ziua exactă sau zilele exacte în care vor sosi". "Noi suntem pregătiţi de câţiva ani pentru încartiruirea unor forţe multinaţionale, aşa cum sunt aceste battle group-uri despre care s-a vorbit. Deci suntem pregătiţi de mult timp şi avem mai multe locuri unde pot să fie încartiruiţi (...) Suntem pregătiţi de multă vreme din perspectivă logistică", a explicat ministrul Apărării.

Pentagonul a transmis, săptămâna trecută, că 1.000 de militari americani vor fi repoziţionaţi din Germania în România.

"Ca parte a efortului nostru mai amplu de a ne demonstra angajamentul faţă de aliaţii NATO şi de a descuraja agresiunea din partea Rusiei, Statele Unite repoziţionează în România un batalion Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani, aflaţi deja în teatrul de operaţiuni din Europa.

Pe acelaşi subiect

Regimentul 2 Cavalerie (infanterie mecanizată), unitate mecanizată staţionată la baza Vilseck din Germania, va disloca o unitate de forţe armate întrunite, dotate cu vehicule de luptă blindate pe roţi, pentru a descuraja agresiunea şi a consolida capabilităţile de apărare în statele aliate din prima linie, în această perioadă de risc sporit. Aceste forţe vin în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România în cadrul sistemului obişnuit de rotaţie", arată o informare a ministerului american al Apărării. 

Rusia a calificat aceste mutări de soldați ca fiind "nejustificate" şi "distructive"

Americanii îşi întăresc prezenţa militară în estul Europei. Sunt o mie de soldati americani care sunt dislocați din Germania în România. Încă două mii de militari americani ajung în Polonia şi Germania. Şi asta nu e tot. Nu este exclus să aibă loc şi alte mutări de trupe în Europa. "Trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid", a transmis Klaus Iohannis.

Această relocare vine la cererea expresă a guernului României. Şi Franţa va muta trupe în România, potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Pentagonul dă asigurări că aceşti militari nu vor interveni în Ucraina, nici măcar dacă Rusia va trece graniţa. Kremlinul însă vede mişcările de trupe ca pe o nouă ameninţare. Mutarea soldaţilor americani în România este ”distrugătoare”, acuză Rusia.

Putin mai acuză că în bazele din România şi Polonia există rachete de croazieră Tomahawk. ”Statele Unite desfăşurat sisteme de apărare anti-rachetă în România şi în curând şi în Polonia. Dacă nu au făcut-o deja. În ambele ţări, sunt desfăşurate lansatoare MK-41, pe care pot fi instalate sisteme ofensive Tomahawk. Sunt capabile să acopere teritoriul Rusiei pe mii de kilometri. Ei bine, nu este asta o ameninţare pentru noi?”, s-a plâns Putin.

”Este un nonsens să afirmi că un sit pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a comentat Bogdan Aurescu, ministru de externe al României.

Peste 100.000 de militari ruşi sunt acum cantonaţi în sud-estul Ucrainei. Alte câteva mii - în Belarus. Mai mult, sisteme de rachete, nave şi avioane de luptă sunt amplasate în bazele din Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Au venit americanii. Peste 100 de militari americani, specialişti, au sosit deja în România