Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Secretul longevităţii la români. Gică Baciu are 102 ani şi dezvăluie "reţeta" sa pentru o viaţă lungă şi fericită

Nu ne mai dorim tinereţe fără bătrâneţe, ci să trăim mult şi bine. Suntem la coada clasamentului european în ce priveşte speranţa de viaţă, cu o medie de 76,6 ani, dar vestea bună este că, în ultimii ani, românii sunt tot mai preocupaţi de calitatea vieţii. În premieră, Antena 3 CNN lansează Longevity Expo Forum Fest, primul eveniment dedicat longevităţii care adună cei mai importanţi experţi în domeniu din ţară şi din străinătate.

de Ingrid Tîrziu

la 20.10.2024 , 20:05

Clipim de două ori, şi cei mai frumoşi ani au trecut. Dar cum ar fi ca, în loc să ne dorim tinereţe fără bătrâneţe, un vis de neatins, să ne bucurăm cât mai mult de vârsta senectuţii? Românii ştiu, teroretic reţeta unei vieţi lungi şi fericite: iubire, sport, alimentaţie şi relaxare.

Secretul longevităţii românilor

"Cel mai mult dragostea şi sportul! Şi zâmbete, râsete! Pot să fiu vesel şi cu un milion, şi cu zece şi cu 20!", spune un român. "Nu locuiesc în Bucureşti, la Braşov! Aer de munte, aer curat, activităţi", zice un altul. "Încerc să mănânc echilibrat, sănătos. Plimbări, călătorii, expoziţii, cărţi", povesteşte un român.

Vezi și

"Este foarte important să socializăm, să fim tot timpul veseli, să iertăm, să fim buni la suflet, în aşa fel încât creierul nostru să se simtă bine", spune Simona Cârniciu, medic diabetolog. Doar că nu e simplu să aplicăm în viaţa de zi cu zi toate aceste principii care ne prelungesc viaţa. Unii o fac instinctiv şi ajung la vârste venerabile.

Pe acelaşi subiect

"Reţeta" lui Gică Baciu, de 102 ani

Gică Baciu are 102 ani şi, în satul lui din Buzău, a găsit propria reţetă. "M-am ţinut bine că am muncit, am mâncat, n-am băut prea mult, nu am fumat. Mi-a plăcut munca. Nu somnul. Şi Dumnezeu te ţine, nu te ţine altcineva", spune Gică Baciu.

În România, cele mai îmbătrânite judeţe sunt Teleorman, Hunedoara, Vâlcea sau Brăila, unde vârsta medie a locuitorilor depăşeşte 45 de ani. Vestea bună este că ţara noastră are, în ultimii ani, una dintre cele mai bune evoluţii ale speranţei de viaţă. Iar Longevity Expo Forum Fest concentrează, în cele două zile de conferinţe şi sesiuni interactive, sfaturi şi soluţii esenţiale pentru a trăi mult şi bine.

"Acest eveniment este dedicat tuturor celor care vor să trăiască mult şi bine, tuturor celor care se îngrijesc de sănătatea lor. O să avem speakeri internaţionali, o să avem speakeri din România care se ocupă cu medicina regenerativă. Începe la 9 şi jumătate şi durează până la 18. Se va desfăşura 22 şi 23 octombrie, în Club Kong din Herăstrău, intrarea este liberă şi vă aşteptăm pe toţi acolo", a declarat Andreea Cigolea, moderator.

"Cei care vor veni la aceste întâlniri vor câştiga multă informaţie. În momentul în care avem lucrurile structurate, vom putea să luăm atitudine", adaugă Simona Cârniciu, medic diabetolog. Şi, astfel, vom putea spera la un viitor în care bătrâneţea să fie, cu adevărat, o a doua tinereţe.

În 2050, estimările arată că populaţia României va fi mult îmbătrânită şi împuţinată, dacă nu se iau măsuri urgente. Iar miza pentru generaţiile viitoare este o calitate a vieţii tot mai bună.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Evenimente » Secretul longevităţii la români. Gică Baciu are 102 ani şi dezvăluie "reţeta" sa pentru o viaţă lungă şi fericită