Antena Meniu Search
x

Starea de alertă va fi prelungită începând cu 14 decembrie

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat, vineri, proiectul de hotărâre prin care se prelungește starea de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile. "Nu sunt condiţii suplimentare introduse", a precizat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

De Daniel Murărescu la 11.12.2020, 15:41
polițiști la metrou
Politisti și jandarmi verifică respectarea măsurilor de protejare a călătorilor cu metroul în prima zi după instituirea stării de alertă la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile, în urmă hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), București, 15 mai 2020 - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile de pe 14 decembrie
  • Părtiile de schi vor fi deschise de Crăciun și Revelion

"Nu sunt condiţii suplimentare introduse pentru reglementarea stării de alertă, pentru prelungirea acestei perioade după 14 decembrie, singura chestiune rămasă în analiză a fost reglementarea transportului de persoane pe sistemul de transport cu telecabina care va fi reglementat, potrivit hotărârii de guvern, printr-un ordin de ministru comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei", a explicat Ionel Dancă.

Pârtiile rămân deschise pe perioada Sărbătorilor

"Organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează prin ordin comun al miniştrilor. Dacă cabina are capacitate de 20 de persoane, probabil va fi stabilit că 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Telescaunele, teleschiurile vor funcţiona la fel mai departe. În rest, toate măsurile care au fost până acum, bineînţeles cu excepţia deschiderii pieţelor, măsurile rămân la fel cele până la 1,5, cele între 1,5 şi 3 şi peste 3", explicase Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la finalul şedinţei CNSU de joi.

Arafat a făcut un apel la români să respecte măsurile de protecţie în timpul sărbătorilor de iarnă. 

"Să vorbim deschis despre ce urmează în perioada sărbătorilor. E foarte important ca persoană fiecare ce va face, ca familie ce va face. În Bucureşti, numai în ultimele două zile, am avut număr de cazuri aproape de 2.000 două zile şi azi 1.700. Asta înseamnă o presiune care va fi asupra sistemului sanitar în următoarea perioadă. Asta înseamnă ca toată lumea să respecte portul măştii peste tot, distanţarea, măsurile de igienă, măsurile de telemuncă sau muncă la domiciliu sau combinarea cu separarea în două grupupri a celor care merg la lucru. De sărbători, vă rog, gândiţi-vă la sănătatea dumneavoastră şi celor din familia dumneavoastră şi a celor în vârstă. Încercaţi pe cât posibil să limitaţi întâlnirea cu cât mai mulţi oameni. Anul viitor sperăm să avem sărbători cât mai aproape de normal", a mai afirmat Raed Arafat.

Petrecerile de Revelion, interzise

Acesta a explicat că circulaţia pe timpul nopţii va fi interzisă în continuare, toate limitările urmând a fi în vigoare. 

"Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe. Dacă vorbim de petreceri de sute de oameni, mii de oameni în stradă, asta clar nu. (...) Nu vor fi festivităţi, cum au fost în alţi ani în centru în care să se întâlnească populaţia. Eu personal vă sfătuiesc evitarea, chiar dacă colindatul e o tradiţie, dar mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai te duci la altcineva, riscul creşte mai mult şi pentru tine şi pentru ceilalţi. Nu intru peste asta pentru că nu scrie nicăieri că e interzisă această activitate (întrebat despre tăierea porcului, - n.r.)", a precizat secretarul de stat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Starea de alertă va fi prelungită începând cu 14 decembrie