Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Statul investeşte 20 milioane de euro în teste rapide pentru triaj, dar medicii mizează tot pe testele PCR

Statul investeşte milioane de euro în teste rapide pentru triajul pacienţilor la urgenţă, dar în unele spitale medicii mizează tot pe testele PCR. Explicaţia lor? Sunt mult mai eficiente. Pentru bolnavi însă, totul se măsoară în timp. Diferenţa înseamnă câteva ore sau chiar zile de aşteptare.

de Redactia Observator

la 17.12.2020 , 20:20

  • Statul a cumpărat 3 milioane de teste rapide.
  • Primul lot mare a plecat astăzi către spitalele din toată ţara.

Un pacient, contact direct cu o persoană infectată cu noul coronavirus, a ajuns în stare gravă într-o unitate de primiri urgenţe. Medicii i-au făcut testul PCR şi l-au trimis acasă. Nu i-au recoltat probe pentru testul rapid conform noilor norme.

A doua zi, testul PCR a ieşit pozitiv iar bărbatul a fost internat de urgenţă într-o secţie de boli infecţioase. Acum e conectat la oxigen şi se luptă să trăiască.

Acurateţea testelor antigen este de 85 la sută

Vezi și

Spitalul de urgenţă din Cluj este doar unul din locurile unde astăzi pacienţii aşteaptă rezultatul testului PCR pentru a fi internaţi. Asta înseamnă în cel mai bun caz doar câteva ore de aşteptare într o zonă tampon.

Dacă li s-ar face un test rapid rezultatul ar veni în 15 minute. Medici spun însă că acurateţea testelor antigen este de 85 la sută faţă de aproape sută la sută în cazul unui PCR.

Adela Golea - director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj: Trebuie să fie la debut, e bine să fie în primele 5 zile de la debutul bolii şi trebuie să aibă concentraţie mare de virus. Dacă este mai tardiv şi omul a stat o perioadă acasă s-ar putea ca acela să ne iasă negativ şi omul să fie pozitiv.

Testele rapide se fac doar anumitor pacienţi. De exemplu, celor care au simptome specifice unei infecţii respiratorii sau celor aduşi direct din căminele de bătrâni.

Rudă pacient: I s-a făcut test PCR, i-a ieşit rezultatele bune. Până nu i s-a făcut testul nu i s-a dat voie să plece.

La Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală primele teste rapide cumpărate de stat au ajuns acum o lună. Erau doar 600, aşa că s-au terminat în câteva zile. Aici, conducerea spitalului a cumpărat din fonduri proprii alte teste antigen pentru a face faţa valului mare de bolnavi de la urgenţă.

Florin Bica, medic Spitalul Bagdasar Arseni: Şi spitalul a achiziţionat pentru că s-au dovedit dovedit eficiente în UPU. Am putut să organizăm mai bine activitatea în UPU, astfel încât să nu se colmateze.

Statul a cumpărat 3 milioane de teste rapide. Primul lot mare a plecat astăzi către spitalele din toată ţara.

Raed Arafat, şeful DSU: Primele teste rapide pe bază de antigen au sosit în ţară. Astăzi începem distribuirea primelor 300 de mii de teste care vor fi date unităţilor de primiri urgenţe, camerelor de gardă, deci de primă linie.

Oficialii spun că nu se pot face teste rapide personelor asimptomatice şi nici nu se poate cere o ambulanță acasă pentru o astfel de testare

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » Statul investeşte 20 milioane de euro în teste rapide pentru triaj, dar medicii mizează tot pe testele PCR