Video "Sunt permanent şobolani, noaptea". Groapă de gunoi, improvizată lângă primăria din Baloteşti: locul funcţionează chiar cu avizul comisarilor de mediu
Gunoaie şi şobolani chiar lângă primărie. Se întâmplă în localitatea ilfoveană Baloteşti. Pe locul unde trebuia să fie o parcare, funcţionează de 2 ani o groapă improvizată de deşeuri, care funcţionează chiar cu avizul comisarilor de mediu. Edilul se plânge că nu are destule utilaje să ducă zilnic resturile la Vidra şi promite că terenul va fi curăţat până la finalul săptămânii.
Terenul de peste 5.000 de metri pătraţi pe care sunt depozitate acum temporar deşeuri trebuia să fie iniţial o parcare. Administraţia locală şi-a schimbat însă planurile, spre disperarea localnicilor. "S-au făcut sesizări multiple nu se rezolva absolut nimic si din pacate se accentuează această depozitare aici. Sunt permanent şobolani, noaptea", spune un localnic. > În fapt ce vedem aici funcţionează ca o staţie de transfer pentru deşeuri. Gunoiul adunat din zonă este depozitat aici. Mai apoi este încărcat în camioanele mari ce ajung la groapa de gunoi de la Vidra.
Primarul din Baloteşti susţine că volumul de deşeuri este foarte mare iar transferul zilnic la groapa de gunoi de la Vidra este imposibil de realizat.
- Reporter: De ce se aduce şi se lasă aici?
- Primar Baloteşti: Pentru că un drum dus, întors până la Vidra ar dura cred că patru ore, cinci ore. Nu avem unde să le ducem. Unde vreţi să facem transferul ăsta din maşina mică în containere? Pe stradă?
- Reporter: Vi se pare normală situaţia?
- Primar Baloteşti: Nu este normală.
- Reporter: Aici respectaţi legea?
- Primar Baloteşti: Dar aici nu este o groapă, doamnă.
- Reporter: Dar ce este?
- Primar Baloteşti: Descărcăm vegetalul, creangă, îl tocăm, încărcăm, cărăm.
"Dacă eu car două zile, trei zile şi plouă astăzi mai trebuie să stau încă două zile ca să pot să intru acolo. Nu pot să intru că dacă intru rămâne camionul acolo", spun şi cei de la ADP Baloteşti. "Acest transfer de deşeuri este o operaţiune reglementată prin lege şi are nevoie de autorizaţie de mediu", a declarat Raul Pop, director Programe Asociatia ECOTECA. Agenția Pentru Protecția Mediului Ilfov a emis un astfel de document anul trecut.
La ultimul control, comisarii de mediu au descoperit însă că legea nu este respectată. "Ceea ce au constatat comisarii pe teren a fost o manipulare defectuoasă a resurselor de pe acel amplasament. Era o zonă murdară din cauza unui management defectuos la acel punct de lucru", a declarat Andrei Corlan, comisar Garda Naţională de Mediu. Garda de Mediu va verifica dacă primarul se ţine de cuvânt. În caz contrar, administraţia locală riscă o amendă de câteva zeci de mii de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰