Video Teodora, fata de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu un jeleu şi a murit după 6 zile de comă profundă. "Am sperat până în ultimul moment"
Fata de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la şcoală a murit. Adolescenta era în comă de aproape o săptămână. A aşteptat aproape o oră o ambulanţă cu medic care să-i elibereze căile respiratorii, timp în care organele nu au fost bine oxigenate. Specialiştii în prim ajutor spun că dacă profesorii ştiau să efectueze manevra Heimlich, eleva ar fi avut şanse de supravieţuire. 80% dintre români spun că nu ştiu cum să procedeze în astfel de situaţii.
La doar 14 ani, Teodora s-a stins la Spitalul de Copii din Cluj Napoca. Rând pe rând i-au cedat organele vitale, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru ea.
Bunica Teodorei: Am sperat până în ultimul moment şi ieri am sperat că vine acasă. Nu ştim de ce nu a ajutat-o nimeni sau ce au făcut.
Adolescenta era în pauză când s-a întâmplat tragedia. Mânca un jeleu în formă de ochi, de aproape 6 centimetri, şi s-a înecat cu el. Colegii au alertat profesorii, care nu au ştiut exact cum să procedeze.
Prima dată a ajuns o salvare fără medic
- Detalii teribile în cazul elevei înecate cu jeleu, în Cluj. Creierul copilei a fost privat de oxigen mai bine de o...
- Eleva care s-a înecat cu un jeleu la școală, în Cluj, a murit. Copila era internată de 6 zile la spital,...
- Eleva înecată cu un jeleu la școală, în Cluj, este ținută în viață de aparate. O manevră banală de...
Reporter: Cine a fost primul adult care a ajuns lângă fată?
Maricela Heresteşan, directoare: Profesorul de serviciu.
Reporter: Şi cum a încercat să o ajute?
Maricela Heresteşan, directoare: V-am spus, s-a făcut tot posibilul.
După apelul la 112, prima dată a ajuns o salvare fără medic.
Alex Prunean, reporter Observator: Ambulanţa dotată şi cu laringoscopul vital în astfel de cazuri a ajuns aici, la şcoală, abia după o oră. Staţia se afla la 30 km distanţă, dar fiind singura autosanitară cu medic care acoperă 2 municipii şi zeci de localităţi din împrejurimi, era plecată la alt caz.
Corina Dumitru, medic coordonator Ambulanţă Gherla: Era o bomboană lipicioasă care s-a lipit efectiv trahee şi a blocat respiraţia.
Astfel de dulciuri sunt extrem de populare printre copii, dar sunt şi foarte periculoase, avertizează medicii. În 2001, Statele Unite au interzis importul de un anumit tip de jeleuri după ce cinci copii au murit sufocaţi. La noi, bomboanele gumate pot fi cumpărate din mai toate magazinele alimentare.
Cum se aplică manevra Heimlich
Specialiştii în prim ajutor spun că e foarte important, mai ales în şcoli, să se ştie manevra Heimlich. Se aplică, însă, doar atunci când persoana este conştientă. Salvatorul stă în spatele victimei, o cuprinde cu brațele la nivelul abdomenului și localizează punctul de compresiune.
Dan Curta, coordonator Smurd Cluj: Plasăm mâinile la jumătate distanţei dintre ombilic şi piept. Ne plasăm cu umărul între umerii victimei. Mişcarea trebuie să fie bruscă. Facem cinci compresiuni de genul acesta.
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane care ştiu să acorde primul ajutor. 80% dintre adulţi nu ştiu să facă acest lucru în caz de nevoie.
Paul Oarga, membru "Academia de prim-ajutor": Există anumite situaţii cum ar fi înecul cu mâncare sau stopl cardio respirator, atunci când inima se opreşte, în care acele 5-8 minute, că acesta este timpul mediu de răspuns a unei ambulanţe în Europa, o să facă diferenţa între viaţă şi moarte.
Un copil de doar patru ani din Thailanda a fost la un pas de moarte după ce a mâncat un jeleu similar. Nocorul băiatului a fost că tatăl său se uitase înainte, din întâmplare, la tutoriale de prim ajutor şi l-a salvat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰