Teren în paragină, transformat într-un parc cu 9 milioane de euro, la Cluj. Proiectul, lăudat de publicaţii prestigioase
Un parc din Cluj Napoca a devenit model de bune practici la nivel European. Totul după ce autorităţile au cheltuit banii europeni pentru transformarea unui teren nefolosit într-o zonă de recreere prietenoasă cu mediul şi devenită acum preferată de localnici. Mai mult, prestigioase reviste de arhitectură au lăudat proiectul.
- Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: Ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte. DETALII la Observator 17:00
- Klaus Iohannis îşi încheie astăzi mandatul de preşedinte, printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni
Printr-o investiţie de 9 milioane de euro, Parcul Feroviarilor din Cluj Napoca a fost transformat total, devenind acum principala zonă de recreere din cartierul Iris. Inaugurat primăvara trecută, proiectul a însemnat reablitarea unui teren de 5 hectare neîngrijit si evitat de locuitorii zonei.
Elementul principal al acestui parc este Someşul Mic, pe care specialiştii în arhitectură au vrut să îl apropie de comunitate, fiind râul care străbate oraşul de la un capăt la altul.
Proiectul, lăudat de publicaţii prestigioase
Proiectul, finalizat în 2 ani, a fost apreciat recent în prestigioase publicaţii de arhitectură din Europa. Acesta nu este considerat o simplă amenajare de spațiu public, ci a fost gândit astfel încât să promoveze biodiversitatea printr-o serie de principii ecologice care protejează atât vegetaţia, cât şi apa din zonă.
- Un bărbat de 44 de ani a fost înjunghiat de 3 indivizi în plină stradă, în Sectorul 2. Atacatorii au fugit, dar...
- Hoț filmat în timp ce fură o mașină dintr-o parcare, în București. Cu gluga pe cap, individul se urcă la...
- Trenulețul turistic, noul mijloc de transport spre școală pentru elevii din Sfântu Gheorghe
- Un marfar cu 22 de vagoane a deraiat în Olt. Patru trenuri de călători au fost blocate în gări câteva ore
- Studiu: 8 din 10 români din mediul urban intră zilnic pe reţelele sociale, iar peste jumătate folosesc filtre...
Pentru ca vizitatorii parcului să se simtă ca în mijlocul naturii, au fost plantaţi peste 500 de arbori şi au fost create pajişti de verdeaţă cu 30.000 de arbuşti şi 5.500 de plante perene. În plus, sistemul de iluminat e facut în asa fel încât să nu afecteze deloc ciclurile naturale ale păsărilor sau insectelor adăpostite de aceasta oază de verdeaţă.
Clujenii se bucură acum de schimbările aduse terenului, cândva evitat de locuitori.
Cea mai grea parte a proiectului nu au fost lucrările, ci birocraţia prin care terenul degradat a fost obţinut de autorităţile locale, fiind iniţial în proprietatea Căilor Ferate Române. În timpul verii, parcul găzduieşte diferite evenimente comunitare şi culturale, atât în interior, cât şi în aer liber.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰