Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Teren în paragină, transformat într-un parc cu 9 milioane de euro, la Cluj. Proiectul, lăudat de publicaţii prestigioase

Un parc din Cluj Napoca a devenit model de bune practici la nivel European. Totul după ce autorităţile au cheltuit banii europeni pentru transformarea unui teren nefolosit într-o zonă de recreere prietenoasă cu mediul şi devenită acum preferată de localnici. Mai mult, prestigioase reviste de arhitectură au lăudat proiectul. 

de Alex Prunean

la 12.02.2025 , 12:34

Printr-o investiţie de 9 milioane de euro, Parcul Feroviarilor din Cluj Napoca a fost transformat total, devenind acum principala zonă de recreere din cartierul Iris. Inaugurat primăvara trecută, proiectul a însemnat reablitarea unui teren de 5 hectare neîngrijit si evitat de locuitorii zonei. 

Elementul principal al acestui parc este Someşul Mic, pe care specialiştii în arhitectură au vrut să îl apropie de comunitate, fiind râul care străbate oraşul de la un capăt la altul. 

Proiectul, lăudat de publicaţii prestigioase

Vezi și

Proiectul, finalizat în 2 ani, a fost apreciat recent în prestigioase publicaţii de arhitectură din Europa. Acesta nu este considerat o simplă amenajare de spațiu public, ci a fost gândit astfel încât să promoveze biodiversitatea printr-o serie de principii ecologice care protejează atât vegetaţia, cât şi apa din zonă.

Pe acelaşi subiect

Pentru ca vizitatorii parcului să se simtă ca în mijlocul naturii, au fost plantaţi peste 500 de arbori şi au fost create pajişti de verdeaţă cu 30.000 de arbuşti şi 5.500 de plante perene. În plus, sistemul de iluminat e facut în asa fel încât să nu afecteze deloc ciclurile naturale ale păsărilor sau insectelor adăpostite de aceasta oază de verdeaţă.

Clujenii se bucură acum de schimbările aduse terenului, cândva evitat de locuitori. 

Cea mai grea parte a proiectului nu au fost lucrările, ci birocraţia prin care terenul degradat a fost obţinut de autorităţile locale, fiind iniţial în proprietatea Căilor Ferate Române. În timpul verii, parcul găzduieşte diferite evenimente comunitare şi culturale, atât în interior, cât şi în aer liber.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Când cumperi o locuință, prețul este cel mai important criteriu pentru tine?
Observator » Evenimente » Teren în paragină, transformat într-un parc cu 9 milioane de euro, la Cluj. Proiectul, lăudat de publicaţii prestigioase