Test Covid-19 obligatoriu pentru intrarea în Olanda şi Turcia

De Cornel Preda.
Publicat: 26.12.2020, 18:31.
Actualizat: 26.12.2020, 18:31

Turcia, care pe timpul verii a avut graniţele deschise pentru turiştii români fără a le cere test Covid-19, și Olanda introduc obligativitatea prezentării unui test PCR negativ la Covid-19, de la sfârșitul acestui an, pentru majoritatea persoanelor care vor să intre în țările respective.

Pasagerul unei maşini aşteaptă rezultatul testului Covid-19

Pasagerul unei maşini aşteaptă rezultatul testului Covid-19

Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, din 28 decembrie, persoanele care sosesc pe cale aeriană în Turcia, și, din 30 decembrie, cele care sosesc pe cale rutieră, feroviară sau maritimă sunt obligate să prezinte un test PCR negativ la COVID-19, făcut cu maximum 72 de ore înainte, la intrarea în Turcia.

Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu vârsta sub 6 ani”, mai arată MAE.

Ce se întâmplă dacă mergi în Turcia fără test PCR făcut

Sursa citată mai spune că „persoanelor care intenţionează să călătorească în Turcia pe cale aeriană şi care nu vor fi în măsură să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia, nu li se va permite îmbarcarea.

În cazul traficului rutier, persoanelor li se va permite accesul pe teritoriul Turciei, cu menţiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale.

Dacă nu deţineţi un loc de cazare, carantina se face instituţionalizat, timp de 10 zile, în funcţie de locurile disponibile, în centre special amenajate, aparţinând Direcţiilor de Sănătate din provincia de destinaţie.

În cazul tranzitului, testul e obligatoriu doar dacă ţara de destinaţie are o asemenea prevedere. Totodată, respectivele persoane vor avea obligaţia să nu părăsească zona destinată tranzitului pe durata prezenţei pe teritoriul Turciei.

Transportatorii şi şoferii de tir nu sunt exceptaţi de la regulile anterior menţionate.

Test obligatoriu şi în Olanda

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că, începând cu 29 decembrie ora 00.01, persoanele cu vârsta de peste 13 ani care vor să călătorească pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul în Olanda sunt obligate să prezinte un test molecurar tip PCR negativ pentru COVID-19, efectuat în ultimele 72 de ore, în una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză.

Companiile de transport au primit de la autorităţile olandeze instrucţiuni de a verifica dacă pasagerii care se îmbarcă în ţările considerate de risc (inclusiv România) pentru a călători spre Regatul Ţărilor de Jos sunt în posesia unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, realizat cu maximum 72 ore anterior momentului călătoriei, mai arată sursa citată.

Nu va fi permisă îmbarcarea persoanelor care nu vor prezenta rezultatul negativ al testului. Companiile aeriene vor informa pasagerii cu privire la aceste noi măsuri. Din informaţiile furnizate de Ministerul de Externe olandez, restricţia se aplică şi persoanelor aflate în tranzit aeroportuar.

Cine poate intra în Olanda fără test Covid-19

Sunt exceptate persoanele sub 13 ani, cele care vin din zone sigure, lucrătorii şi studenţii din zona de frontieră, şefii de stat şi membrii de Guvern, titularii de paşapoarte diplomatice, persoanele care lucrează în domeniul transportului de mărfuri sau alte tipuri de transport, navigatorii care deţin carnet de marinar şi călătoresc în interes de serviciu şi pasagerii zborurilor care nu au Olanda ca destinaţie finală, mai precizează MAE.

„Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test PCR negativ următoarele categorii de persoane:

Obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică, deocamdată, pentru persoanele care călătoresc cu autoturismul personal în Regatul Ţărilor de Jos”, mai indică MAE în documentul de presă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Primele imagini cu Brigitte și Florin Pastramă aduși la secție în dosarul măștilor contrafăcute / VIDEO
spynews.ro
VIDEO | Accidentul cu 4 morți de la Sibiu a fost filmat, imaginile cu impactul sunt teribile
libertatea.ro
Salvamontul, taxi gratis pentru turiștii în teniși. Cum procedează Europa: turist german, taxat cu 8.000 de euro
Ziare.com
Horoscopul zilei de 24 iulie 2021. Taurii au probleme în familie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Care este cauza inundațiilor din Europa? Un celebru climatolog avertizează!: 'Este doar începutul'
gandul.ro
Simona Halep a ajuns subiect de ironii amare după ultima reclamă în care a apărut
prosport.ro
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu o cameră de filmat. A ieșit de acolo transpirat de frică! Uite ce a descoperit acest bărbat
redactia.ro
Jennifer Lopez, la un pas de a accident vestimentar. Cum a fost surprinsă cântăreața internațională
tvhappy.ro
Colaps pentru Garry Kasparov, la întoarcerea în șah: a suferit cea mai dură înfrângere a unui campion mondial
GSP
Imagini din vila de lux a lui Mugur Mihăescu. Este una dintre cele mai scumpe proprietăți din Pipera, circa 800.000 euro! “Am gazon și pe casă”
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Anamaria Prodan, conversații în miez de noapte cu Laurențiu Reghecampf. Ce mail-uri și-au trimis cei doi, în plin scandal de divorț
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI