Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ioan. Ce nu trebuie să faci astăzi ca să nu ai ghinion tot anul. Este un mare păcat!
Zi de mare sărbătoare pentru creştinii ortodocşi! Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește în fiecare an pe 7 ianuarie. Ce nu trebuie să faci astăzi.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Zi de mare sărbătoare pentru creştinii ortodocşi! Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește în fiecare an pe 7 ianuarie. Tradiția populară spune că s-au încheiat în mod oficial sărbătorile de iarnă, începute de Sfântul Nicolae - pe 6 decembrie. Ce nu trebuie să faci astăzi ca să să nu ai ghinion tot anul.
Sfântul Ioan Botezătorul e considerat cel mai important între sfinți, după Fecioara Maria și este cel care a anunțat venirea Mântuitorului pe pământ. În România, aproape două milioane de oameni, majoritatea bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica.
Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, se spune că după Sfântul Ion "se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.
Tot conform tradiţiei populare, în ziua de 7 ianuarie nu se consuma vin roşu, băutura fiind un simbol al martirajul Sfântului Ioan. O altă datină din popor spune că cine nu este vesel în această zi, va fi trist în tot restul anului.
De Sfântul Ioan, există obiceiul numit "Udatul Ionilor”. În Bucovina, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere. În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtaţi prin sat până la râu, unde erau botezaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰