Antena Meniu Search
x

Video Traficanţii de ţigări şi-au adaptat "meseria" la restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus

La vremuri noi, apucături vechi. Traficul de ţigări s-a adaptat pandemiei şi restricţiilor şi s-a mutat online. De Ziua Națională a Luptei Împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri am făcut un experiment şi am dovedit că înfloreşte contrabanda. Am testat cât de rapid poţi primi marfă la negru prin curier.

de Redactia Observator

la 21.04.2021, 21:26

Vezi și
  • Peste 2.000 de persoane au fost cercetate anul trecut, în România, pentru trafic cu ţigări.

Un click, plata online şi apoi curierul la uşă. Aşa arată mai nou contrabanda cu tutun. Pandemia şi restricţiile au mutat comerţul ilicit pe internet. Coletul a ajuns la două zile după ce am dat comanda. 

Ca să nu fie deconspirați, dealerii evită întâlnirea cu clienții: "Nu se fac întâlniri personale. Se face livrare doar prin curier".

În funcție de calitate și de cantitatea dorită, prețul mărfii pleacă de la o sută de lei și ajunge până la trei sute de lei pe kilogram: "Diferența dintre ele o face cât e el de curat, de subțire, de lung. Ăla la 110 are impurităţi. Fiind cel mai ieftin automat este și cel mai slab calitativ. Dintr-un kilogram ies undeva la 55 de pachete".

Înainte de pandemie, contrabanda se făcea altfel. În vămi au fost descoperite camioane care transportau marfa mascată. În porturi, poliţiştii confiscau nave pe care se ascundeau și sute de mii de colete. 

Pe acelaşi subiect

Avem o piaţă paralelă în care se pierd anual zeci de milioane de lei. La firul ierbii, însă, în piețe, oboare și târguri, fenomenul contrabandei rămâne neschimbat. Tranzacția ilegală durează cât ai clipi, după negociere, vânzătoarea pleacă val-vârtej către o dubiță şi aduce marfa. Se întoarce, înșfacă banii și își ia tălpășița. De verificarea produsului, nici pomeneală. 

Am plătit, aparent, mai puţin. În realitate, surpriză! Am fost trași în piept. În loc de țigări, în pachet am găsit cartoane.

Peste 2.000 de persoane au fost cercetate în 2020, în România, pentru trafic cu ţigări

Cristian Bîra, ofițer DICE: În anul 2020, structurile Poliției Române au confiscat aproximativ 56 de milioane de țigarete, au întocmit 1614 dosare penale și au cercetat un număr de 2094 de persoane. Comparativ cu anul precedent, respectiv anul 2019, avem o ușoară scădere.

Ileana Dumitru, director juridic British American Tobacco: Compania noastră, ca cel mai mare producător, a devenit cel mai mare contribuabil la bugetul de stat și a plătit peste două miliarde de euro. Ceea ce înseamnă cu o sută de milioane de euro mai mult decât anul precedent.

Ca ţară aflată la graniţa Uniunii Europene, România are de luptat pe mai multe fronturi cu fenomenul contrabandei. Majoritatea ţigărilor de pe piaţa neagră provin din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Ileana Dumitru, director juridic British American Tobacco: Întotdeauna va fi tentația, atâta timp cât suntem ultima țară la granița Uniunii Europene, vor fi diferențe, probabil, de preț.

Dan Mărăcineanu, Asociația de combatere a traficului ilicit: Acum, odată cu posibila relaxare a restricțiilor, vor invada din nou piața, mai ales pe fondul acestei crize economice.

Cei mai tentaţi să cumpere sunt tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, care abia au din ce trăi. Iau în calcul doar preţul ceva mai mic, nu şi riscurile la care se expun. 

Dan Mărăcineanu, Asociația de combatere a traficului ilicit: Acel produs poate veni cu riscuri la adresa sănătății sau chiar vieții.

Din 2020, contrabanda e menționată ca amenințare la securitatea națională și în Strategia de Apărare a Țării. 

Din anul 2020, contrabanda e menţionată ca amenințare la securitatea naţională și în Strategia de Apărare a Țării. Anul acesta, pe lângă traficul de ţigări, a luat amploare şi contrabanda cu parfumuri contrafăcute. În martie, polițiștii au confiscat în Portul Constanţa peste 65.000 de sticle de parfum în valoare de peste trei milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Traficanţii de ţigări şi-au adaptat "meseria" la restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus