Antena Meniu Search
x

Exclusiv Ultimele imagini cu pilotul Adrian Cernea, la cursa fatală de off-road. Nenorocirea s-a produs în câteva zeci de secunde

Moarte tragică pentru un campion naţional de off-road. Pilotul Adrian Cernea a fost luat de o viitură chiar în timpul unei competiţii sportive din judeţul Bacău. Trecea cu maşina, alături de copilotul său, prin albia unui pârâu, când a venit viitura. A încercat să se salveze dar valuri cu bușteni si pietre l-au izbit cu forţă. Era cod portocaliu de ploi şi inundaţii, însă concursul nu a fost oprit. Era o provocare, spun pasionaţii acestui sport extrem, care nu se gândeau la un asemenea deznodământ trist. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 20.06.2021, 19:38

Vezi și

Nu pot să o scot, nu pot să o scot.

Păi de ce să o scoţi?

Ce să mai fac cu ea?

Sunt ultimele imagini cu pilotul Adrian Cernea la volanul maşinii de off-road. Era în timpul competiţiei, când a vrut să-şi scoată oglinda retrovizoare. Abia aştepta să continue cursa pe traseu. Era ultima probă a zilei. Adrian Cernea şi copilotul său, Alex Tache au plecat de la linia de start, din Slănic Moldova, spre localitatea Breţcu. După ce au parcurs 75% din traseu, cursa lor s-a terminat brusc, în albia unui pârâu.

Pe acelaşi subiect

În zona tragediei au trecut alți piloți, care nu au realizat ce s-a întâmplat

Înainte de ei au mai trecut pe acolo şi alţi competitori. Aşa era traseul. Viitura a venit însă brusc şi a durat câteva zeci de secunde. În imaginile surprinse de alte echipaje se vede cât de dificil devenise traseul. Râul ieşise din matcă, apa acoperea deja o bună bucată din drum. Iniţial li s-ar fi oprit motorul, spun surse Observator. Apa crescuse până la portiere. Atât Adrian cât şi Alex ar fi reuşit să se urce pe plafonul maşinii. Puhoiul de apă însă i-a doborât.

Claudiu Loghin, corespondent Observator: Totul s-a întâmplat în acest loc, la o trecere extrem de periculoasă prin albia pârâului Caraslău. Suntem la aproximativ 800 de metri altitudine, într-un loc în care albia se îngustează iar întreaga forţă a apei se concentrează pe nu mai mult de un metru. Maşina pilotului Adrian Cernea s-a răsturnat şi s-a blocat la aproximativ șapte metri de locul în care curentul are forţa maximă.

Copilotul Alex Tache a reuşit să se prindă de un buştean

Adrian a fost târât sute de metri şi nu a mai avut nici o şansă. "Viitura foarte puternică, nimeni nu putea supravieţui dacă era prins de această viitură", a explicat un pompier.

Alte trei maşini au trecut pe acolo apoi, dar nimeni nu şi-a dat seama că o tragedie tocmai avusese loc. Abia al patrulea echipaj l-a auzit şi l-a văzut pe copilotul care cerea ajutor. Era ora 16 şi 40 de minute.

Mihai Bigfaldi, pilot off-road: Am coborât, întâmplător am văzut maşina şi pe colegul său, Alex. Am ajutat, i-am dat lui Alex haine am strans haine, i-am aruncat cu o piatră legată hainele. Am coborât, am dus scara de acoperiş...

Imediat s-a dat alerta prin staţie. Competiţia a fost suspendată. Pompierii au plecat spre locul tragediei, dar au avut de mărşăluit șapte kilometri prin teren accidentat şi plin de noroi, cu echipamente de zeci de kilograme în spate. A durat mai bine de o oră, timp în care Alex a folosit kitul de supravieţuire şi a făcut un foc, ca să nu intre în hipotermie. 

Claudiu Loghin, corespondent Observator: Membrii echipelor de intervenţii au întins o coardă de salvare peste albia pârâului. Până la declanşarea operaţiunii de salvare copilotul s-a adăpostit pe malul drept al pârâului, într-o zonă ferită de forţa curentului.

Alex Tache a fost dus la spital în stare stabilă şi a fost externat după câteva ore. Un alt pilot care a rămas şi el blocat pe celălalt mal a fost ajutat la rândul său de salvatori.

După moartea lui Adrian Cernea rămân semne de întrebare

În toată zona era cod portocaliu de ploi şi inundaţii. Asta însemna un traseu şi mai dificil şi cu multe pericole. 

Leonard Bulai, prefect Bacău: În cadrul şedinşei tehnice de dimineaţă s-a luat decizia ca aceste etape din cadrul concursului să se desfăşoare în condiţii normale. Spun eu că toţi concurenţii şi-au asumat aceste condiţii, le cunoşteau şi cu toate acestea au ales să concureze.

Constantin Fântână, Comisia Națională de Off-Road: Nu a fost o ploaie torenţială, dar cum e pe munte cu versanţii abrupţi s-o fi strâns, nu ştiu de ce a luat decizia să intre.

Despre tragedie au vorbit în şedinţa cu prefecţii din toată ţara şi premierul şi ministrul de Interne.

Sincron Bode, ministrul de Interne: Pilotul a decedat, nu pot să nu îmi exprim nedumerirea faţă de faptul că acest concurs nu a fost oprit de către organizatori, deşi existau avertizări că situaţia hidro-meteorologică este una severă.

Greu, dar în acelaşi timp o provocare în plus pentru pasionaţii acestui sport extrem. 

Titi Aur, fost pilot de raliuri: Acest cod portocaliu înseamna de fapt condiţii ideale pentru astfel de concurs, pentru astfel de competiţie. Off-road-iştii se bucură când sunt condiţii grele, când plouă, când e noroi. Asta înseamnă de fapt competiţia. A fost un cumul de fapte cu un ghinion foarte mare.

Norris Măgeanu, Federația de Automobilism: Motorsportul e un sport periculos, e un sport în care ne asumăm că în aceste mașini pe care le iubim ni se pot întâmpla și lucruri neplăcute.

Biroul Executiv al Federației Române de Automobilism Sportiv a deschis o anchetă. La fel şi poliţia, pentru ucidere din culpă. Familia lui Adrian este în stare de şoc. Soţia lui era acasă, în Capitală, când a primit vestea tragică. Adrian Cernea a fost campion naţional de offroad în 2019 şi era respectat de întreaga comunitate de piloţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ultimele imagini cu pilotul Adrian Cernea, la cursa fatală de off-road. Nenorocirea s-a produs în câteva zeci de secunde