Antena Meniu Search
x

Galerie foto Un bărbat a sărit de la etaj în Târgu Jiu, în timpul cutremurului care a lovit Oltenia. Alți cinci oameni au suferit atacuri de panică

Ieri, Oltenia a fost lovită de cel mai puternic cutremur produs în România în ultimii 5 ani. Speriați, oamenii au avut atacuri de panică, mulți au ieșit din apartamente, au stat pe străzi, prin parcuri sau au încercat să plece prin satele din apropiere, la rude. De teamă, un bărbat de 55 de ani din Târgu Jiu a sărit de la etajul 1 și a ajuns la spitalul județean, iar o bătrână s-a ales cu luxație de șold după ce fiica sa a tras-o de mână ca să o scoată afară.

de Redactia Observator

la 15.02.2023, 12:53

Vezi și

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, a spus că la UPU s-a prezentat, marți, un bărbat de 55 ani, care acuza durere la gleznă. „Le-a povestit asistentelor că a sărit de la etajul 1 în timpul cutremurului. I se fac investigații”, a declarat Țicleanu.

5 gorjeni au suferit atacuri de panică după cutremurul de 5,7

De asemenea, o femeie în vârstă a suferit o luxație de șold după ce a tras-o fiica sa de mână să o scoată afară din casă, tot de teama cutremurului. Ca urmare a seismului de 5.7 pe Richter, la UPU Târgu Jiu s-a prezentat și un bărbat de 43 de ani după ce a fost rănit de o bucată din tencuială și a suferit un traumatism cranian minor. 

De asemenea, la spital a venit și o femeie de 32 de ani, care a alunecat în casă în timpul cutremurului. Alți cinci gorjeni au suferit atacuri de panică.

Pe acelaşi subiect

22 de localităţi din 5 judeţe, afectate de cutremurul din Gorj

Efectele cutremurului de marţi au fost înregistrate în 22 localităţi din cinci judeţe - Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea, fiind înregistrate apeluri la 112 prin care au fost semnalate probleme medicale, fisuri ale imobilelor şi elemente de construcţie desprinse"Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate au vizat atacuri de panică în rândul a nouă persoane, patru persoane din judeţul Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcţie, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din municipiul Târgu Jiu şi a fost extrasă de echipajele de intervenţie", potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri, au fost avariate şase autoturisme în Târgu Jiu. Pe Defileul Jiului au căzut stânci care au fost îndepărtate de reprezentanţii Drumurilor Naţionale.

"În judeţul Gorj, în municipiul Târgu Jiu au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereţi, desprinderi ale unor elemente de construcţie la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, două biserici, un spaţiu comercial, trei obiective economice, şapte sedii de instituţii prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută şi elemente de construcţie căzute sau în pericol să cadă", arată sursa citată. De asemenea, au mai fost semnalate avarii uşoare la mai multe coşuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona Debarcader din Târgu Jiu. Efecte au fost înregistrate în alte zece localităţi din judeţ, respectiv Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Băleşti, Godineşti, Bâlteni, Stejari, Leleşti, Albeni care au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperişuri, la coşuri de fum etc. O altă zonă afectată de undele seismice a fost judeţul Hunedoara unde au fost identificate, de asemenea, efecte în şapte localităţi, ce au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, scări de bloc sau balcoane. "Până la acest moment, nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol viaţa cetăţenilor, în zonele unde seismul a fost resimţit", precizează DSU, potrivit Agepres. De asemenea, echipajele operative, autorităţile locale şi celelalte instituţii implicate în gestionarea acestei situaţii continuă să desfăşoare misiuni în teren, în scopul identificării soluţiilor optime pentru revenirea în cel mai scurt timp la starea de normalitate. În cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora, subliniază DSU. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate, cum ar fi puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă.

Val de replici după cutremurul de 5,7 din Gorj

În aproximativ 16 ore, cutremurul de 5,7 pe Richter care s-a produs marți în Gorj a avut zeci de replici, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Doar în această noapte s-au înregistrat 13 seisme, majoritatea fiind de intensitate mică. 

Mai multe replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7 din judeţul Gorj s-au înregistrat pe toată durata nopţii de marţi spre miercuri, majoritatea fiind de intensitate mică. Potrivit site-ului INFP, miercuri, în intervalul 00.25 – 05.28 s-au înregistrat 13 replici ale cutremurului din judeţul Gorj.

Cel mai puternic seism înregistrat în România în ultimii 5 ani

Reamintim că marți, la ora 15:16, un seism cu magnitudinea de 5,7 pe Richter s-a produs la o adâncime de 6,3 km. Cutremurul a zdruncinat bine oamenii care nici nu au apucat să-şi revină din prima sperietură. Epicentrul cutremurului a fost în comuna Leleşti din Gorj. A fost resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. Seismul de marţi a fost urmat de cinci replici, cu magnitudini între 2,8 şi 4,2 pe Richter. Un grup operativ de monitorizare a sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă a fost activat la MAI. 

Vorbim despre cel mai puternic cutremur din ultimii cinci ani produs în România. Au urmat momente de panică, mai mulţi oameni au fugit în stradă şi au sunat la 112. România nu este pregătită pentru un cutremur devastator. Potrivit ultimului raport al autorităţile, un seism ca cel din 1977 ar provoca moartea a peste 40.000 de oameni şi alţi 300.000 ar fi răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Un bărbat a sărit de la etaj în Târgu Jiu, în timpul cutremurului care a lovit Oltenia. Alți cinci oameni au suferit atacuri de panică