Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un diacon din Arad cultivă în sera sa citrice de pe toate continentele. Cel mai vechi soi datează din 1955

Cele mai neobişnuite soiuri de citrice din lume cresc în curtea unui arădean. Omul a adunat în sera lui nu mai puţin de 34 de arbori şi arbuşti de pe toate continentele. Printre ei şi unul care face un fruct ciudat, în formă de mână, dar şi două soiuri unice în ţara noastră.

de Daciana Cordoş

la 17.11.2020 , 17:44

  • Un diacon din Arad cultivă în seră soiuri de arbori şi arbuşti de pe toate continentele.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Bărbatul are deja un job, este diacon la biserică, dar se gândeşte serios să facă o afacere din pasiunea lui pentru citrice. 

Claudiu Condurache​, diacon: "Am soiuri de pe toate continentele. Majoritatea sunt italiene. Este un lămâi cu un trunchi de copac. Ăsta e din 1955, e cel mai bătrân din colecţie, are undeva la 3 metri şi ceva".

În această seră din Arad, atmosfera este ca pe coastele Mediteranei. Zeci de fructe parfumate aşteaptă să fie culese şi degustate. Proprietarul lor este Claudiu Condurache, un. diacon cu o pasiune altfel.

Vezi și

Claudiu Condurache: "Aici avem un citron, din familia citricelor, un strămos al citricelor, mâna lui Buda se numeşte. Fructul se spune, în China, că aduce noroc. Chinezii îl pun între haine şi le parfumează şi se zice că le aduce noroc".

Dintre toate soiurile pe care Claudiu le îngrijeşte, Hand of Buda nu iese în evidenţă doar pentru că are o formă ciudată. El nu are pulpa obişnuită a citricelor, ci o măduvă albă extrem de parfumată care se transformă în condiment.

Claudiu Condurache: "Aici avem un poncilus trifoliata, tot de la chinezi a venit, el face fructe, din păcate, abia după 8 ani. Fructele rămân pe ramuri până toamna târziu și apoi se culeg. Gustul este de lămâie, ceva mai acid și este foarte bun și la limonade".

Claudiu Condurache iubeşte citricele de când era copil, mai exact de la 10 ani, şi mereu a visat să aibă propria livadă. Iar sera pe care o îngrijeşte acum este împlinirea unui vis.

Claudiu Condurache: "Nu există aclimatizare. La lămâi dacă le asiguri condițiile lor, ele cresc, chiar și în România. În casă e mai greu de crescut pentru că nu poți să îi asiguri căldură mare de care are nevoie tot timpul, lumina trebuie să vină de sus, ca să se dezvolte, are nevoie și de foarte multă umezeală".

Pentru că este nevoie de multă grijă şi condiţii speciale, în România sunt foarte puţini cultivatori de citrice. Cei pasionaţi şi-au creat o pagină proprie unde doritorii pot accesa informaţii şi pot afla cine şi ce soiuri rare mai are.

Claudiu Condurache: "Eu zic că ar fi două din aceeași familie, familia microcitrus, una este glauca și una papuană. Fructul este un lime, este de fapt limeta de deșert australian".

Claudiu speră ca, în câţiva ani, să îşi transforme pasiunea pentru citrice într-o afacere.

Daciana Cordoş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Evenimente » Un diacon din Arad cultivă în sera sa citrice de pe toate continentele. Cel mai vechi soi datează din 1955