Antena Meniu Search
x

Video Un expert în securitate dezvăluie cum fură clienţii la casele self scan: băutură pusă în cutie de biscuiţi

Supermarketurile au mai puţini casieri, dar plătesc preţul. Tot mai mulţi clienţi "uită" să-şi plătească produsele la casele self-scan. Metodele sunt tot mai ingenioase şi, suprinzător, tinerii şi cei cu venituri mari sunt prinşi cel mai adesea că pun produsele direct în coş.

de Redactia Observator

la 04.01.2024, 19:34

Vezi și

Introducerea caselor unde clienţii îşi scanează singuri produsele înseamnă mai puţine bătăi de cap pentru toată lumea. Clienţii stau mai puţin la coadă, iar casierii au fost reprofilaţi în asistenţi de vânzări. Totul, însă, vine cu un preţ. Un nou fenomen ia amploare n ntreaga lume: tinerii și persoanele cu venituri mari sunt predispuși să păcălească aceste sisteme. 

"Un studiu realizat recent arată că 1 din 3 membri ai Generației Z, adică cei care au între 18 şi 26 de ani, recunoaște că a furat la casă self-scan. Și 1 din 5 mileniali, cei cu vârste între 27 și 45 de ani, "uită" să scaneze toate  produsele. Valoarea medie a unui furt este de 60 de dolari. În România, produsele care sar direct în coş, fără a mai fi scanate, sunt băuturile alcoolice, alimentele, produsele de curăţenie și jucăriile", spune Cristi Popovici, reporter Observator.

Gabriel Zgunea este managerul unei companii particulare de securitate şi informaţii. Treaba lui este să depisteze hoţii din magazine. E uluit de metodele lor din ce în ce mai originale.

Gabriel Zgunea, manager companie de inteligence: Să pună într-o cutie de biscuţi, dacă este suficient de mare, o sticlă de băutură şi să lase biscuiţii pe raft. Altă metodă este să.... cântărească ...produse scumpe, selectând un produs mai ieftin, după care la casele self scan să scaneze eticheta şi să treaca cu produsele scumpe la un preţ foarte scăzut.

Pe acelaşi subiect

Psihologii spun că acest comportament ar putea fi şi o formă de revoltă împotriva unei activități percepută drept umilitoare.

Constantin Cornea, psiholog: Pe de o parte, sunt anumite tipologii, oamenii care fură de la natură pt că asta e tulburarea lui de personalitate. Până la oamenii care fac lucrul asta pt că au descoperit că se poate, că nu există controale în consecință și mizează pe faptul că nu are cum să mă prindă tocmai pe mine.

Managerii hipermarketurilor recunosc fenomenul, dar spun că investesc constant în sisteme de securitate performante. Cei prinşi că... profită de sistem pot fi acuzaţi de furt şi daţi pe mâna poliţiei, iar cazul se poate termina cu plângere şi dosar penal, dar şi cu o umilinţă publică pentru cel prins cu... produsul neplătit în traistă!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Un expert în securitate dezvăluie cum fură clienţii la casele self scan: băutură pusă în cutie de biscuiţi