Antena Meniu Search
x

Nou atac al urşilor în Harghita. Bărbat la un pas să fie sfâşiat de fiara care i-a ieşit în cale

Un sfert din urşii Europei sunt în pădurile României. Dar nu ştim nici să-i îngrijim, nici să-i protejăm, nici să-i gestionăm. La doi ani de la un scandal uriaş şi la un an de la o lege care îi dotează pe jandarmi cu arme pentru tranchilizare, urşii provoacă acelaşi haos atunci când atacă.

Vezi și

Un sfert din urşii Europei sunt în pădurile României. Dar nu ştim nici să-i îngrijim, nici să-i protejăm, nici să-i gestionăm. La doi ani de la un scandal uriaş şi la un an de la o lege care îi dotează pe jandarmi cu arme pentru tranchilizare, urşii provoacă acelaşi haos atunci când atacă. Iar jandarmeria abia se pregăteşte de cursuri pentru angajaţi. Cursuri teoretice. Arme pentru practică nu sunt încă.

În perioada în care ursul din Miercurea Ciuc era hăituit pe străzi, la câţiva kilometri depărtare, un bărbat a fost aproape de a fi sfâşiat de un alt urs. 

Eu mânam vacile la apă când a sărit din tufă şi m-a doborât la pământ. La degete şi la şold m-a lovit. M-am speriat de moarte, mărturiseşte bărbatul atacat de urs.

Şi astăzi o familie a tras o sperietură groaznică, tot în Harghita, la Sândominic. Un urs a ieşit în calea maşinii, pe care a distrus-o. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. 

40% din urșii din Europa trăiesc în România: în jur de 6.500, arată numătătoarea oficială. Covasna este județul cu cei mai mulți urși, urmat de Harghita, Braşov şi Vrancea. 

Cu toate acestea, statul nu s-a obosit să ia măsuri. Un pas a făcut doar, anul trecut, publicând o lege care le permite jandarmilor cu studii veterinare să folosească arme cu tranchilizant. 

Personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante. (...) Armele cu tranchilizante şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei Române cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar, scrie în Legea privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

La aproape un an de atunci, doar au fost identificaţi jandarmii care aveau această specializare din liceu. Abia luna viitoare vor începe cursurile şi alţii. Vor învăţa teorie, pentru că arme nu au.  

SABIN PRUNDEANU - medic veterinar jandarm:

Cursul va dura nouă luni de zile cu o perioadă de curs practic, în principal despre substanţele şi dozajele necesare pentru tranchilizarea animalelor sălbatice. 

Deşi în momentul de faţă există 160 de jandarmi care au, teoretic, calificarea necesară, intervenţia lor într o situaţie de urgenţă ar fi imposibilă pentru că nu ar avea cu cea... nu exitsă nicio armă cu tranchilizant în dotarea jandarmeriei române. 160 de bucăţi ar uma să fie achiziţionate în septembrie. 

Marius Militaru - purtător de cuvânt Jandarmeria Română

Este o investiţie destul de costisitoare, o armă costă undeva la peste 2000 de euro. 

Este o armă neletală, o armă cu tranchilizare. În funcţie de locul în care este străpuns animalul cu această seringă, poate adormi de la 30 de secunde, dacă atinge osul, până la 10 minute, explică reprezentanţii Direcţiei Silvice Argeş. 

La direcţia silvică argeş există 5 astfel de arme. Tot atatea si la Brasov. În Mureş şi Sibiu, oficialii nu au ştiut să spună dacă au în judeţ. În Harghita există o singură persoană care poate seda ursul. Ieri, era plecată. 

În urma uriaşului scandal iscat după uciderea puiul de urs din Sibiu, în 2016, mai mulţi şefi din Poliţie şi-au pierdut funcţiile. Unii au revenit, însă în funcţie un an mai târziu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Nou atac al urşilor în Harghita. Bărbat la un pas să fie sfâşiat de fiara care i-a ieşit în cale