Valul de infectări pare de neoprit în România. Cel mai negru bilanț zilnic de la izbucnirea pandemiei
Al doilea val al pandemiei ne-a lovit ca un tsunami. Record pe linie azi: 3000 de infectaţi, record de morţi, record de internaţi la Terapie Intensivă. Dac vom continua în medie cu două mii de cazuri pe zi, sistemul medical românesc va ajunge în colaps în maximum două săptămâni.
- Cel mai grav bilanț zilnic de la izbucnirea pandemiei: 2.958 de îmbolnăviri și 82 de decese
- În toată ţara numărul de infectări a explodat, în ultimele săptămâni, iar personalul medical e tot mai obosit
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
E ziua recordului absolut. România a intrat în cel mai negru scenariu - 2958 de cazuri noi, 82 de morți, 612 în stare gravă, la ATI. Cu totul, avem doar 1050 de paturi de Terapie Intensivă.
Valul de îmbolnăviri pare de neoprit. Iar personalul medical abia mai face faţă după opt luni de pandemie: e puţin, obosit si din ce în ce mai bolnav.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Recomandarea noastră este de a nu forța aceste sisteme medicale. Avem și personal medical infectat. Haideți să ne gândim că acest personal medical se expune. Am reevaluat și am relaxat niște activități la 1 septembrie. Acum când indicele a trecut de 1,5 am fost nevoiţi să restricţionam aceste activități.
Iar întrebarea la ordinea zilei este: ne paşte sau nu o nouă stare de urgenţă?
Gheorghe Cojanu, prefect Bucureşti: Am precizat, starea de urgenţă va fi impusă dacă se ajunge la 3. Incidenţa este dată pe Bucureşti. Ieri era 1,86.
Cum am ajuns aici
Carmen Dorobăț, manager spital: Există un cumul de parametri, spre exemplu începutul anului școlar. De asemenea perioada de campanie electorală, începutul anului universitar, o socializare mai intensă la vârsta tânără pe care o recunoaștem și cunoaștem foarte bine.
Reporter: Este posibil să se ia şi măsura închiderii şcolilor?
Gheorghe Cojanu, prefect Bucureşti: Deocamdată nu.
Evoluţia cifrele arată negru pe alb stadiul critic în care ne aflăm. În preajma deschiderii anului şcolar, pe 11 septembrie, cazurile ajungeau la 1391. La final de septembrie, depăşeam deja 2 mii de infectări. Începutul lunii octombrie a venit cu noi recorduri. Pe două, am depăşit un alt prag psihologic - 2343 de cazuri. iar azi, pe 7 octombrie, avem cele mai mari cifre de la debutul pandemiei.
Octavian Jurma, medic: Suntem în a doua săptămână de creștere cu 25 la sută, înseamnă că vârful de săptămâna viitoare va fi deja de 4000, în următoarea săptămână vom ajunge către 5000. Decesele în mod clar se vor dubla, vor ajunge la 100 pe zi de săptămâna viitoare. Fără carantină suplimentară nu se va face nimic.
Klaus Iohannis, președintele României: Cifre extrem de îngrijorătoare. Avem și în privința numărului de decese și a numărului de pacienți de la AȚI. Tendința actuală este de creștere accelerată a ratei infectatilor. În acest context măsurile de restricție sunt inevitabile.
În toată ţara, numărul de infectări a explodat. Spitalele din Iaşi îşi ating limitele.
Carmen Dorobăț, manager spital: Avem peste 100 iar, zile la rând. 150, azi la Iași lucrăm la parametri maximi.
În Timiş, în două spitale s-au deschis zone roşii pentru a face faţă numărului de pacienţi cu COVID.
Alarma vine şi din cauza epuizarii stocului de medicamente.
Carmen Dorobăț, manager spital: Remdesivirul se epuizează și vom încerca să folosim alte asocieri de medicamente.
În haosul general, sunt tot mai multe voci care susţin că poate imunizarea in masa ar putea fi o solutie. Epidemiologul şef al Suediei, cel care a implementat măsura, ne îndeamnă să luăm în calcul posibilitatea.
Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei: Această pandemie va dura mult timp pentru toată lumea şi cred că nu e niciodată prea târziu pentru a încerca tot felul de măsuri, dacă alte măsuri care sunt în vigoare nu funcţionează.
Cu toate astea, recunoaşte că în Suedia spitalele nu au fost copleşite de bolnavi cu COVID dintr-un motiv simplu: ţara nordică are o populaţie tânără, cu o stare de sănătate bună. În plus, suedezii nu au lăsat garda jos nicio clipă.
Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei: Un motiv pentru care nu avem creşteri dramatice în Suedia este pentru că încă avem recomandări şi restricţii în vigoare şi le-am avut tot timpoul. Nu ne-am relaxat şi nu ne-am deschis ca societate, aşa cum au făcut-o alte comunităţi.
Prin urmare, până la un vaccin, cea mai eficientă apărare rămâne să respectăm reguli simple - masca, igienă și distanțarea. Virusul SARS-CoV-2 rămâne în aer timp de trei ore și poate supraviețui pe suprafețe. Perioada de incubație a coronavirusului este estimată între 2 și 14 zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰