Meniu
Search
x

Update Valea Jiului, un butoi cu pulbere. Minerii au ieșit din subteran, după o săptămână în care s-au baricadat în mină

Valea Jiului a stat azi pe un butoi cu pulbere. Peste o mie de mineri au protestat în semn de solidaritate cu cei aproape o sută de colegi care stau de o săptămână în subteran. Guvernul promite acum ca își vor lua banii. Un miner din cei blocaţi în galerii a ajuns la spital cu ambulanţa, după ce i s-a făcut rău. Situația dramatică i-a facut pe colegii lui să anunte ca vor să iasă din mină.

la 22.02.2021, 21:00
Vezi și
  • De zece luni minerii nu au mai primit tichete de masă, iar transportul şi încălzirea nu le-au fost decontate
  • Întârzierea plății salariilor a fost picătura care a umplut paharul pentru ortacii din Valea Jiului

Update 20:00: Minerii au ieșit în cele din urmă la suprafață, în aplauzele colegilor și ale localnicilor.  Familiile minerilor care s-au blocat în subteran, timp de şase zile, s-au adunat în faţa intrării de la Mina Lupeni, pentru a-i întâmpina pe cei care au protestat în subteran. "Am decis să mergem înainte şi să mergem afară, chiar dacă mai sunt unele puncte nerezolvate", a declarat unul dintre mineri, după ce a ieşit la suprafaţă.

Știre inițială: 

Valea Jiului a dat în clocot. Îmbrăcaţi în haine de lucru, minerii care trebuiau să intre dimineaţă în galerii, s-au adunat în faţa Complexului Energetic din Hunedoara. Au venit de la minele Lupeni, Vulcan, Lonea şi Livezeni.

În jur de o sută de colegi de-ai lor sunt blocaţi de o săptămână la 400 de metri sub pământ. Minerii dorm şi mănâncă pe cartoane, printre şobolani. 

Starea lor, pe zi ce trece, tot mai critică. Le-am spus măcar să iasă să ia o gură de aer, să facă un duş şi să intre înapoi. Nu vor să iasă oamenii. 

Ortacii s-au blocat în subteran pe 15 februarie, în ziua de salariu, după ce au fost anunţaţi că nu vor primi banii la timp. A fost picătura care a umplut paharul. De zece luni, ortacii nu mai primesc nici tichete de masă, iar transportul şi încălzirea nu le-au fost decontate. 

2.000 de lei salariu, mai puţin decât femeia de serviciu. Uitaţi ce mănuşi avem cumpărate. Uite ce haine avem, nu ne dau ăştia nimic. Să vină în mină să vadă praf şi mocirlă, să vadă cum lucrăm. 

4.000 de angajaţi şi familiile lor trăiesc din cărbunele din Valea Jiului. Complexului Energetic din Hunedoara este în insolvenţă din 2019 din cauza datoriilor. Actualul director al companiei a stat preţ de câteva minute printre protestatari, dar fără rezultat.

Samuel Dioane, director Complex Energetic Lupeni: Toate pierderile şi veniturile noastre s-au diminuat pentru că trendul european este de reducere a noxelor de CO2 şi de-aici s-a dus totul în jos.

Premierul Florin Cîțu s-a temut că minerii vor ajunge la Bucureşti

Florin Cîțu, premierul României: Nu voi permite niciodată să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu și al altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în mandatul meu.

Totuşi, o delegaţie, formată din câţiva mineri, a ajuns în Capitală. Ministrul Muncii le-a promis că vor fi deblocaţi bani. Banii vor asigura trei luni de linişte în Valea Jiului. 

Raluca Turcan, ministrul Muncii: Prima masură: elaborarea unei OUG deja publicata în MO, prin care din fondul de garantare a salariilor putem face plăţile.

Reprezentant mineri: Nu cred că mai sunt motive să continue greva în Valea Jiului. Salariile vor fi plătite în data de 25, iar pe data de 26 se vor plăti integral toate restanţele - tichetul de masă şi decontul de transport.

Protestul minerilor a afectat un oraş întreg. 4.500 de apartamente şi şcolile din Deva au rămas fără apă caldă şi căldură de vineri după ce Termocentrala Mintia a fost oprită din lipsa cărbunilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Valea Jiului, un butoi cu pulbere. Minerii au ieșit din subteran, după o săptămână în care s-au baricadat în mină