Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vârsta la care începe consumul de droguri în România a scăzut până la 13 ani. Care sunt motivele

Dependenţi de droguri şi medicamente de la vârste extrem de fragede. Aşa arată peisajul adicţiilor din România, în cazul tinerilor de până în 18 ani, potrivit unui studiu făcut de psihologul Bogdan Stoian.

de Andreea Milea

la 05.08.2024 , 12:39

Vârsta la care începe consumul de droguri în România a scăzut până la 13 ani. Care sunt motivele Vârsta la care începe consumul de droguri în România a scăzut până la 13 ani. Care sunt motivele - Shutterstock

Vârsta la care începe consumul de droguri a scăzut până la 13 ani, o arată ultimul raport făcut de Agenţia Antidrog. Practic sunt copii care, în primă fază, consumă ocazional astfel de substanţe sau medicamente şi în timp ajung la adicţii ce vin la pachet cu multe consecinţe, precum probleme de gândire la adolescenţă şi probleme de sănătate.  

Psihologii au descoperit câteva dintre motivele pentru care tinerii ajung aici. Două dintre explicații fac referire la modă și la respectul de sine. Mulţi adolescenţi sunt influenţaţi de anturaj iar consumul de droguri devine un mod prin care pot fi acceptaţi de prieteni ori pentru că se simt mai puternici. Însă, în căutarea unor astfel de senzaţii, ajung la dependenţă. Unii din curiozitate.

Unii tineri încep să consume droguri din plictiseală

Articolul continuă după reclamă

Alți tineri spun că încep să consume droguri din plictiseală. Pentru ei drogurile oferă o evadare de scurtă durată și devin astfel o modalitate de distracție. Mulţi afirmă însă că sunt în căutarea unei experiențe noi sau caută să își schimbe starea emoțională pentru a depăși anumite traume.

Şi poate unul dintre cele mai importante motive este că substanțele interzise sunt uşor de găsit, fie de la prieteni, fie le cumpără direct online. Însă, nu doar consumul de droguri este o problemă ci şi consumul de alcool. Ultimul raport arată că 3 din 10 copii spun că au consumat alcool în ultima săptămână. 

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Vârsta la care începe consumul de droguri în România a scăzut până la 13 ani. Care sunt motivele