Antena Meniu Search
x

Viena, amuțită de teroare și durere. Traseul atacatorului, reconstituit de Observator

9 minute de groază. 4 oameni ucişi şi 22 răniţi. Şi o noapte de coşmar pentru Viena, inima Europei. Echipa Observator a reconstituit traseul teroristului din capitala austriacă. Atacatorul a acţionat ca un om cu o misiune bine trasată: a deschis focul şi a tras la întâmplare, lăsând un carnagiu în urma lui.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 04.11.2020, 20:37

Vezi și
  • A reuşit să ucidă patru oameni: o femeie şi un bărbat din Austria, o studentă din Germania şi un pictor din Macedonia de Nord.
  • Simpatizantul grupării teroriste Stat Islamice pare să îşi fi plănuit de mult atacul.

Sinagoga din Viena, lăcaş de rugăciune din 1825 şi memorial pentru victimele Holocaustului, este aşezată pe una dintre cele mai aglomerate străzi din centru, în apropiere de Opera de Stat. Aici au început cele nouă minute din groază. Tot aici atacatorul a făcut prima victimă.

Atacul de la sinagogă a fost fulgerător, au fost zeci de gloanţe trase în doar câteva minute, iar paznicul a ieşit pe o uşă ca să vadă ce se întâmplă. Atunci a fost împuşcat mortal.

Islamistul trece cu sânge rece de bărbatul pe care tocmai l-a împuşcat. La câteva zeci de metri, într-un sens giratoriu, face a doua victimă. Atacatorul se îndreaptă apoi spre Judengasse, o stradă îngustă, ticsită de terase. Oamenii sunt prinşi ca într-o capcană. La a treia zi de la atac, mesele abandonate în grabă şi urmele lăsate de gloanţe sunt vestigii ale terorii.

Majoritatea oamenilor, aflaţi în zonă, la terase, într-un gang închis nu a avut nicio scăpare. Câţiva dintre ei au abandonat pe mese ce aveau în momentul de faţă, iar atacatorul a început imediat să tragă în rafale înspre restaurant. De aici, atacatorul îşi caută noi victime. Se aud deja primele sirene ale poliţiei. Asta nu îl opreşte pe bărbatul înarmat cu o mitralieră. Coboară aproape 200 de metri spre un nou loc aglomerat. Continuă să tragă la întâmplare. Tot aici are loc şi prima confruntare cu trupele speciale.

Lupta a continuat pe foarte multe dintre străzile mici, înguste din centrul Vienei. Islamistul a fugit apoi spre o piaţă populară din Viena. Aici, poliţiştii reuşesc să pună capăt calvarului.

După ce a reuşit să împuşte un poliţist, atacatorul s-a refugiat într-o piaţetă, un loc înfundat. Nu avea unde să fugă, a fost încercuit de forţele de ordine, dar chiar şi aşa a continuat să tragă asupra lor, până în momentul în care a fost răpus.

A reuşit să ucidă patru oameni: o femeie şi un bărbat din Austria, o studentă din Germania şi un pictor din Macedonia de Nord. Şi a rănit alţi 22. Simpatizantul grupării teroriste Stat Islamice pare să îşi fi plănuit de mult atacul: presa germană relatează că bărbatul ar fi încercat să cumpere arme din Slovacia încă din iulie. Poliţia slovacă susţine că i-a informat pe austrieci.

În tot acel iad, doi luptători profesionişti au fost îngeri pentru o femeie şi un poliţist. Guletkin şi Özen se plimbau când au fost martori ai clipelor înfiorătoare. Primul a fost împuşcat în picior, după ce a salvat o femeie rănită. Au fost pur şi simplu vânaţi de terorist. Cei doi şi-au mai pus odată vieţile la bătaie şi au salvat un poliţist rănit:

Mikail Özen: Poliţistul zăcea pe jos. Şi nu am putut să stăm doar să privim, am fugit acolo. L-am pus pe umeri şi l-am cărat până la ambulanţă.

În toate locurile în care atacatorul a semănat teroare, vienezii aduc omagii victimelor. Amintirea scenelor sângeroase e combătută cu mesaje de solidaritate. Trauma însă rămâne:

Ramona Miledici, consilier local: Am fost foarte şocată de aceste întâmplări nu putem lăsa ca aceste violenţe şi această ură să ne împartă societatea în două, noi suntem alături de familiile răniţilor.

Viena e acum păzită ca o fortăreaţă. Peste oraşul muzicii, pustiit de carantină, a coborât tăcerea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Viena, amuțită de teroare și durere. Traseul atacatorului, reconstituit de Observator