Antena Meniu Search
x

Video Reacția vehementă a Chinei, după vizita istorică a lui Nancy Pelosi: O fregată și un distrugător trimise în apele teritoriale ale Taiwanului

Taiwanul este încercuit şi riscă să fie blocat maritim şi aerian de armata chineză. China spune că e vorba doar de exerciţii militare, însă jumătate dintre cele şase operaţiuni încalcă apele teritoriale taiwaneze. Reacţia vine după cea mai importantă vizită din ultimii 25 de ani a unui oficial american în zonă, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.  

de Redactia Observator

la 03.08.2022, 20:37

Vezi și

Un distrugător, o fregată şi cel puţin 21 de avioane militare au fost trimise iniţial de China în zona de apărare a Taiwanului. Printre ele şi avioane de vânătoare J-20, elita forţelor aeriene chineze, primele aparate de zbor invizibile construite în afara Statelor Unite.

Reacție vehementă a Chinei după vizita istorică a lui Nancy Pelosi în Taiwan

Feng Zongbin, căpitan nava de război: Navele noastre au ajuns pe poziţii. Efectuăm exerciţii de blocaj maritim şi interceptării aeriene comune cu forţele aeriene. Toţi ofiţerii şi militarii de pe nave sunt pregătiţi să îndeplinească misiunile care le sunt încredinţate.

În plus, de mâine şi până duminică, armata chineză va efectua şase operaţiuni de antrenament cu muniţie reală în nordul, sudul şi estul Taiwanului.

Pe acelaşi subiect

Sun Li-Fang, purtător cuvânt Ministerul Apărării Taiwan: Sunt acţiuni iraţionale care contestă apele internaţionale, pun în pericol înţelegerea actuală cu privire la Strâmtoarea Taiwan şi ameninţă securitatea regională.

Demonstraţia de forţă a Beijingului vine după ce al treilea om în stat la Washington, Nancy Pelosi, într-un gest de sfidare faţă de regimul comunist, a decis să viziteze insula revendicată de chinezi.

Nancy Pelosi, preşedinte Camera Reprezentanţilor: Delegaţia noastră a venit în Taiwan pentru a face cât se poate de clar că nu ne vom abandona angajamentul luat faţă de Taiwan şi suntem mândri de prietenia noastră de durată.

Pelosi a fost întâmpinată atât cu ovaţii, dar şi cu proteste pe aeroport şi la hotel, iar în timpul aterizării, de partea cealaltă a strâmtorii Taiwan, China a lansat un val de focuri de artilerie.

Vizită, ţinută secret până în ultimul moment, a fost cel mai urmărit zbor din istorie pe aplicaţiile de radar online, cu 700 de mii de vizualizări.

Hua Chunying, reprezentant Ministerul Externe China: Statele Unite vor fi trase la răspundere şi vor trebui să plătească pentru subminarea suveranităţii Chinei şi intereselor de securitate.

Casa Albă a dat asigurări Chinei că această vizită nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

John Kirby, purtător de cuvânt Consiliu Securitate Naţională Casa Albă: Ne opunem oricăror schimbări unilaterale la status quo actual din partea oricărei părţi. Am spus că nu sprijinim independenţa Taiwan-ului.

Americanii au pus însă şi ei armata în alertă şi au mobilizat în regiune mai multe nave şi avioane de luptă. Cum era de aşteptat, Rusia ia partea marelui prieten din Est şi spun că vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o încercare deliberată a Statelor Unite de a înfuria China.

Taiwan, un teritoriu cu 23 de milioane de locuitori din Asia de Sud-Est, este recunoscut oficial ca stat suveran doar de Vatican şi alte 13 state.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Reacția vehementă a Chinei, după vizita istorică a lui Nancy Pelosi: O fregată și un distrugător trimise în apele teritoriale ale Taiwanului