Video 11 martie, noul 11 septembrie mondial. Trei mari evenimente care au schimbat istoria lumii
Un an de la declararea pandemiei, zece ani de la catastrofa din Fukushima, 17 ani de la cel mai mare atentat terorist comis pe teritoriul Europei. Ziua de 11 martie pare să fie sinonimă cu tragedia.
- Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 a avut loc în Japonia, seismul fiind urmat de un tsunami devastator.
- Pe 11 martie 2004, zece explozii aproape simultane produse în patru trenuri de călători au îndoliat Spania şi întreaga lume.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: ”Este prima pandemie provocată de un coronavirus. În același timp nu am mai văzut niciodată o pandemie care să poată fi controlată.”
Era 11 martie 2020. Sunt cuvintele care au anunţat dezastrul. COVID 19 e de neoprit chiar şi la un an distanţă. 2,6 milioane de oameni au murit după ce au fost infectaţi cu virusul, iar 119 milioane au trecut prin boală. Iar războiul e departe de a fi încheiat. Noi tulpini, şi mai contagioase, ameninţă omenirea. Singura apărare e vaccinul. Rata de imunizare de 70 de la sută pare, deocamdată, aproape imposibilă.
Tsunami devastator după un cutremur cu magnitudinea 9
11 martie 2011. E ziua în care a lovit cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei. Cu magnitudinea 9, seismul a fost atât de puternic că a deplasat axa Pământului. Şi a micşorat ziua cu 2 microsecunde. Valul tsunami provocat de undele seismice a ucis 18 mii de oameni şi a şters oraşe întregi de pe hartă.
- Momentul în care o femeie gravidă este salvată de sub dărâmături după 60 de ore. "Mirosul morții" plutește...
- Un "megaseism", urmat de un tsunami, ar putea face până la 298.000 de morți în Japonia, avertizează Guvernul nipon
- Miracolul din Myanmar: un bărbat, scos de sub dărâmături la 40 de ore de la cutremurul devastator care a luat...
- Un cutremur de 5,1 a lovit Myanmar, la doar 2 zile de la seismul care a furat 1.700 de suflete. 300 de oameni sunt...
- Un cutremur de 7,1 a zguduit Insulele Tonga. A fost emisă o alertă de tsunami
Dubla catastrofă naturală a provocat cea mai mare tragedie nucleară după Cernobîl. 150 de mii de oameni au fost evacuaţi după ce reactorul numărul 1 de la Fukushima a fost distrus. La 10 ani distanţă, centrala rămâne oprită iar oraşele evacuate - pustii.
Trenuri aruncate în aer de teroriști, în Spania
11 martie 2004. Ziua în care zece explozii aproape simultane produse în patru trenuri de călători au îndoliat Spania şi întreaga lume. 193 de oameni au murit şi 2.000 au fost răniţi în atacurile din Madrid. Printre victime au fost și 15 români.
Cele mai mortale atentate din Europa din ultimele trei decenii au fost plănuite de teroriști ai grupării Al-Qaida.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰