Antena Meniu Search
x

44 de şcoli din San Francisco vor fi redenumite, din cauza numelor care ar fi asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea

Consiliul şcolar din San Francisco a decis să redenumească patruzeci şi patru de unităţi de învăţământ. Numele respectivelor personalităţi, conform reprezentanţilor, ar fi asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 28.01.2021, 10:30

Comisia a votat săptămâna acesta cu 6-1 în favoarea adoptării măsurii
44 de şcoli din San Francisco vor fi redenumite, din cauza numelor care ar fi asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea - Profimedia Images
  • 44 de unităţi de învăţământ vor fi redenumite, în San Francisco
  • Districtul şcolar susţine că respectivele nume sunt asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea

Districtul şcolar din San Francisco, care are peste 57.000 de elevi înscrişi, schimbă şcolile numite după personaje istorice legate de ''subjugarea şi înrobirea fiinţelor umane; sau care au asuprit femeile, inhibând progresul societăţii; sau ale căror acţiuni au dus la genocid; sau cine a diminuat semnificativ oportunităţile celor dintre noi de a avea dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii'', spune textul rezoluţiei.

Măsura, care a stârnit mari controverse la nivel local, a fost iniţiată în mai 2018. Comisia în cauză a elaborat o listă de patruzeci şi patru de unităţi care vor fi redenumite. Printre acestea se numără şcolile numite după preşedinţii Washington şi Jefferson, care ar fi deţinut amândoi sclavi, relatează mediafax.ro, citând surse Le Figaro.

Comisia a votat săptămâna acesta cu 6-1 în favoarea adoptării măsurii.

Măsură controversată, primarul consideră că energia trebuia canalizată în altă direcţie

Mai surprinzător este că pe lista se găseşte şi Abraham Lincoln care este considerat un simbol al abolirii sclaviei în ţară. Explicaţia oferită de cei ce l-au inclus pe listă este acuzaţia că a jucat un rol în masacrul triburilor amerindiene.

Decizia de a redenumi aceste şcoli a stârnit multe critici, inclusiv ale actualul primar din San Francisco. În octombrie, anul trecut, London Breed a considerat că este ''jignitor'' pentru părinţii copiilor privaţi de şcoală din cauza pandemiei ca autorităţile să îşi dedice energia schimbării numelor şcolilor, mai degrabă decât pentru redeschiderea acestora.

Noile nume pe care şcolile le vor purta va fi stabilit până în luna aprilie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » 44 de şcoli din San Francisco vor fi redenumite, din cauza numelor care ar fi asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea