Antena Meniu Search
x

UE menține personalul diplomatic în Kiev, în opoziție cu decizia Statelor Unite: "Nu este necesară dramatizarea situaţiei"

Uniunea Europeană a anunţat, luni, menţinerea personalului diplomatic în Ucraina, distanţându-se de poziţiile Statelor Unite şi Marii Britanii, Bruxellesul argumentând că este necesară evitarea "dramatizării" situaţiei.

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 21:23

ambasada Statelor Unite în Kiev - Ucraina
UE menține personalul diplomatic în Kiev, în opoziție cu decizia Statelor Unite: "Nu este necesară dramatizarea situaţiei" - Profimedia Images

Deşi Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat, în contextul tensiunilor cu Rusia, reducerea personalului diplomatic din Ucraina, Uniunea Europeană a semnalat că nu este necesar acest lucru.

"Secretarul de Stat american, Antony Blinken, ne va explica motivele deciziei. Noi nu vom proceda în acest fel, deoarece nu cunoaştem niciun motiv specific. Nu este necesară dramatizarea situaţiei", a declarat luni Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministru german: "Nu trebuie să contribuim la alimentarea incertitudinii"

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a confirmat că Berlinul nu va retrage personalul diplomatic din Ucraina. "Siguranţa personalului diplomatic este prioritară şi suntem pregătiţi pentru orice situaţie, dar nu trebuie să contribuim la alimentarea incertitudinii, ci trebuie să susţinem Administraţia Ucrainei", a declarat Annalena Baerbock.

Pe acelaşi subiect

"Sigur că avem planuri de evacuare, dar nu au fost activate în acest moment", a afirmat, la rândul său, Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei.

Prin această poziţie, Bruxellesul semnalează că nu este iminentă o invazie militară a Rusiei. Uniunea Europeană este nemulţumită că nu participă direct la negocierile dintre Statele Unite şi Rusia pe tema arhitecturii de securitate din Europa.

Vor forța Rusia și China un război? Vladimir Putin și Xi Jinping s-au aliat pentru o nouă ordine mondială

Pentru Moscova și Beijing, criza din Ucraina reprezintă o luptă pentru a reduce puterea și influența americană pe glob și pentru a face lumea sigură pentru autocrați, arată o analiză Financial Times.

Lumea occidentală a amenințat Kremlinul cu sancțiuni „importante” și „fără precedent” dacă Rusia va ataca Ucraina. Dar, pe măsură ce criza din Ucraina atinge punctul de fierbere, eforturile occidentale de a izola și pedepsi Rusia vor fi cel mai probabil subminate de China, uriașul vecin al Rusiei, scrie jurnalistul britanic Gideon Rachman într-o analiză despre noua ordine mondială în Financial Times

Vladimir Putin va călători la Beijing pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 4 februarie, președintele rus se va întâlni cu Xi Jinping care a devenit cel mai important aliat al său. Într-o conversație telefonică între Putin și Xi în decembrie, liderul chinez a susținut poziția Rusiei ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » UE menține personalul diplomatic în Kiev, în opoziție cu decizia Statelor Unite: "Nu este necesară dramatizarea situaţiei"