Video Iranul fierbe după moartea tinerei agresate de poliţie. Armata ameninţă că va ieşi pe străzi pentru a înăbuşi protestele
Situaţie tot mai tensionată în Iran! Armata ameninţă că va ieşi pe străzi pentru a pune capăt protestelor din ultimele 8 zile. Mii de iranieni au ieşit în stradă în numeroase oraşe, după ce o tânără de doar 22 de ani a murit în custodia poliţiei. Un ultim bilanţ oficial vorbeşte deja de cel puţin 26 de morţi şi zeci de răniţi. Neoficial numărul celor care şi-au pierdut viaţa ar fi trecut de 30. Aflat în Statele Unite, preşedintele Iranului a refuzat să-i acorde un interviu celebrei jurnaliste Christine Amanpour pentru că nu a vrut să poarte văl.
Este strigătul de disperare al celor care îşi înmormântează acum copiii ucişi în timpul protestelor din ultima săptămână. Au plătit cu viaţa pentru că vor să răzbune altă moarte nevinovată. Vor să facă dreptate tinerei de 22 de ani, care a murit în custodia poliţiei.
''Trag în oameni! Doamne, Dumenezeule, omoară oameni!''
Imaginile filmate în timpul revoltei au devenit virale pe internet, ca şi clipurile cu femei care îşi incendiază vălurile în semn de solidaritate.
Mai mulţi lideri occidentali şi-au exprimat sprijinul pentru demonstranţi.
- Christiane Amanpour a refuzat să poarte văl pentru un interviu cu preşedintele Iranului, la New York. Interviul a...
- Bilanţ negru în Iran: Cel puţin 31 de persoane au fost ucise în timpul protestelor generate de moartea tinerei...
- ''Moartea ei este de neiertat.'' O tânără de 22 de ani a intrat în comă și a murit în timp ce se afla în...
Joe Biden, președintele SUA: Suntem alături de cetățenii curajoși și de femeile curajoase din Iran care chiar acum demonstrează pentru a-și asigura drepturile fundamentale.
Masha Amini a murit săptămâna trecută. Tânăra a fost luată de pe stradă şi dusă în arest sub pretextul că nu ar fi purtat corect vălul. Filmările distribuite de media de stat din Iran o arată pe Amini prăbușindu-se la pământ în timp ce vorbeşte cu o poliţistă. Este dusă la spital, dar medicii nu o mai pot salva. Varianta poliţiei este că a murit pentru că ar fi suferit de o afecţiune cardiacă. Familia spune încă ca fata nu avea nicio boală.
Annalena Baerbock, ministrul german de externe: Când femeile sunt în siguranță, toți oamenii dintr-o societate sunt în siguranță. Prin urmare, atacul brutal asupra femeilor curajoase din Iran este, de asemenea, un atac la adresa umanității.
Christiane Amanpour a refuzat să poarte văl pentru un interviu cu preşedintele Iranului
Pus la zid de comunitatea internaţională, chiar când se află la Adunarea Generală a ONU de la New York, preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a părut să pună şi el la îndoială versiunea poliţiei.
Ebrahim Raisi, preşedintele Iranului: În privinţa decesului acelei doamne, dacă este cineva vinovat, cu siguranţă trebuie continuată ancheta. Am comunicat şi familiei sale acest lucru.
Numai că, imediat după această declaraţie, Raisi a refuzat să-i mai acorde un interviu Christinei Amanpour, pentru că celebra jurnalistă CNN, de origine britanico-iraniană, a refuzat să poarte văl.
Christiane Amanpour, jurnalist CNN: Cel mai important, voiam să discutăm despre violarea drepturilor omului. Chiar la sfârşit, au venit şi au spus că este o lună religioasă, este doliu şi vrem să porţi un văl. Am refuzat foarte respectuos în numele meu şi al CNN-ului, dar şi în numele femeilor jurnalişti din întreaga lume.
Armata iraniană ameninţă acum că va ieşi pe străzi pentru a pune capăt cu orice preţ protestelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰