Antena Meniu Search
x

Video Alegeri în SUA: Cursă strânsă între republicani și democrați. Statele-cheie în care se va decide controlul asupra Congresului

Trei zile au rămas până la alegerile de mijloc de mandat din Statele Unite ale Americii. 40 de milioane de voturi au fost deja exprimate, fie prin mail, fie în persoană. Şi cei aproape 500.000 de români stabiliţi în America se pregătesc pentru acest scrutin crucial. Cursa între democraţi şi republicani este umăr la umăr. Rezultatul va stabili cine controlează Congresul şi va da tonul pentru următoarele prezidenţiale, la care ar putea candida din nou Donald Trump.

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 07.11.2022, 12:06

Vezi și

Barack Obama, fost preşedinte al Statelor Unite: De obicei, mandatele de mijloc sunt mai dure pentru democrați. Mulți oameni nu acordă atenție politicii așa cum o fac într-un an prezidențial.

Cu câteva zile înainte alegerile decisive de mijloc, acutalul preşedinte al Americii şi fostul lider, Barack Obama, au urcat pe aceeaşi scenă, la un miting organizat în Pennsylvania pentru a-i convinge pe democraţi să iasă la vot. Locaţia nu a fost întâmplătoare. Cursele electorale de acolo ar putea decide cineva va deţine, în final, controlul asupra Senatului. 

Joe Biden, președintele Statelor Unite: Oameni buni, niciodată nu am fost mai optimist cu privire la perspectivele Americii. Generaţia între 18 şi 30 de ani este cea mai implicată, cea mai generoasă, ce mai puţin părtinitoare. 

Alegeri în SUA. În campanie a fost şi Donald Trump, doar că nu cot la cot cu democraţii

Pe acelaşi subiect

Republicanul a profitat, totuşi, de ocazie şi a atacat prin cuvinte dure.

Donald Trump, fost preşedinte al Statelor Unite: Granița de sud este larg deschisă. Milioane de străini ilegali se revarsă în țara noastră. Commonwealth-ul tău suportă un val masiv și sângeros de criminalitate, iar extrema stângă ne îndoctrinează copiii cu nebunie de rasă și gen deformată în școlile noastre. În afară de asta, fac o treabă fantastică.

În 2016, victoria din Pennsylvania l-a propulsat pe scaunul de la Casa Albă. Iar asta l-a făcut să fie încrezător şi acum. Însă, în timp ce Trump încearcă să se afirme din nou printre alegători, Biden marchează reuşitele.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: Am făcut multe progrese în ultimele 20 de luni pentru a construi economia. Trebuie doar să continuăm, în opinia mea.

Lupta pentru controlul Senatului în Pennsylvania se dă între democratul progresist John Fetterman şi rivalul său republican, Mehmet Oz, cunoscut de americani drept Dr. Oz din emisiunea celebrei Oprah Winfrey.

Dr. Mehmet Oz, candidat republican la Senatul SUA din Pennsylvania: Jur aici și acum că, în calitate de senator american, voi face ceea ce trebuie pentru comunitățile noastre.

John Fetterman, candidat democrat la Senatul SUA din Pennsylvania: Candidez pentru a servi Pennsylvaniei, el candidează pentru a folosi Pennsylvania.

Miza electorală pentru Senat se joacă, de altfel, şi în Georgia, Ohio, Nevada şi Arizona

În Statele Unite trăiesc oficial aproape 500.000 de români. Printre ei şi Marian, stabilit în Chicago de aproape 20 de ani. Este cât se poate de mulâumit de actuala conducere democrată si spune că va merge la vt.

Marian Petruța, român stabilit în Statele Unite: Locuiesc de peste 20 de ani aici în Statele Unite şi mă simt cât de poate de în siguranţă şi de bine. Cred că în momentul în care lucrurile vor merge prost aici, nu cred că vor merge bine nicăieri în altă parte. Cred că pe o scară de la 1 la 10, undeva pe la 8, 9, chiar aş putea merge spre maxim, adică nu pot să mă plâng, pentru că sunt foarte ok.

Diana Şoproni, româncă din SUA: Românii de aici o duc bine. Ei pornesc o anumită mentalitate din ţară.

Cristiana Crin, româncă din SUA: Se oferă mult prea uşor bani oamenilor care nu vor să muncească. Rata de şomaj a crescut semnificativ în ultimii trei ani, în timp ce companiile care vor să angajeze rămân cu poziţii goale şi trec printr-o perioadă destul de grea pentru că nu îşi mai găsesc oamenii calificaţi.

Un Senat democrat va reuși să stopeze înlăturarea din funcție a lui Biden, promisă de republicani. În celălalt scenariu, în care republicanii triumfă, agenda acutalului preşedinte ar fi blocată complet, iar scaunul de la Casa Albă ar putea fi ocupat, din nou, de Trump. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Alegeri în SUA: Cursă strânsă între republicani și democrați. Statele-cheie în care se va decide controlul asupra Congresului