Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri parlamentare cu rezultat imprevizibil în Marea Britanie

Cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din Marea Britanie, singura previziune a analiştilor politici este că rezultatul va fi cel mai strâns din ultimele decenii

de Redactia Observator

la 05.05.2015 , 08:18

Cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din Marea Britanie, singura previziune a analiştilor politici este că rezultatul va fi cel mai strâns din ultimele decenii

Cele două mari partide, conservator şi laburist, se situează la egalitate în sondaje şi niciunul dintre ele nu va fi în măsură să guverneze singur. Formaţiunile mai mici ar putea avea, astfel, un rol decisiv în formarea guvernului. 

De la începutul campaniei, conservatorii de la putere şi laburiştii din opoziţie s-au aflat, alternativ, în frunte dar diferenţa dintre ei nu a ieşit din marja de eroare. Liderii celor două partide continuă campania până în ultima clipă pentru a înclina balanţa.

Vezi și

Niciun partid nu va avea, probabil, majoritatea în Camera Comunelor aşa că şi viitorul guvern va fi unul de coaliţie. În actualul cabinet, conservatorii sunt aliaţi cu micul partid liberal-democrat.

Dar acestuia nu i-a priit guvernarea: a pierdut teren în sondaje şi a fost întrecut de partidul independenţei, condus de Nigel Farage, care doreşte retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Partidul lui Farage nu mai poate spera, însă, să se claseze pe primul loc, ca la alegerile europene de anul trecut. Dimpotrivă, sistemul de vot majoritar cu un singur tur de scrutin îi va acorda, probabil, doar câţiva deputaţi, insuficient pentru a face jocurile în Parlament. În schimb, partidele regionale, mai ales cel scoţian, pot avea un cuvânt greu de spus.

Dar, în schimbul sprijinului lor, scoţienii ar putea cere un nou referendum pentru independenţă. În aşteptarea votului cu rezultat imprevizibil, toate partidele se pregătesc pentru negocieri deosebit de dure.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Alegeri parlamentare cu rezultat imprevizibil în Marea Britanie