Antena Meniu Search
x
LIVE

Alegeri regionale în Franța. O palmă peste față dată lui Macron. Le Pen denunță „dezastru civic”. Cine sunt câștigătorii

Partidul președintelui Emmanuel Macron și cel al liderei de extremă dreapta Marine Le Pen au obținut rezultate slabe în primul tur al alegerilor regionale din Franța, conform exit-poll-urilor. National Rally, partidul condus de Le Pen, a obținut 19%, cu aproape 10 procente sub scorul de la ultimele alegeri, în timp ce partidul lui Macron, La République En Marche, a obținut 11%. Prezența la vot a fost foarte slabă, 34%.

De Redactia Observator la 21.06.2021, 13:50
Alegeri regionale în Franța.  O palmă peste față dată lui Macron. Le Pen denunță „dezastru civic”. Cine sunt câștigătorii
Afișe electorale cu Emmanuel Macron și Marine Le Pen - Getty Images

Rezultatele preliminare ale primului tur din alegerile regionale din Franţa arată că nici preşedintele Emmanuel Macron şi nici adversara Marine Le Pen nu vor reuşi să obţină victoriile la care sperau, porivit BBC. Sondajele la ieşirea de la urne arată că partidul de centru al lui Macron va obţine peste 10% din voturi, suficient pentru a intra în al doilea tur, pe 27 iunie, potrivit news.ro.

Front National, partidul de extremă dreapta a lui Le Pen, va ocupa poziţia a doua, potrivit proiecțiilor.  Ambele se află în urma partidului conservator Les Républicains. Există totuși un acord general conform căruia nu este relevant să se compare rezultatele regionale cu previziunile despre ceea ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale de anul viitor în Franța, 

 O palmă peste față dată lui Macron. Le Pen denunță „dezastru civic”

Era aşteptat ca partidul lui Le Pen să câştige în primul tur cel puţin o regiune, pentru prima dată. Marine Le Pen nu a candidat, dar a condus campania electorală. Ea a descris prezenţa scăzută la vot - absenteism de aproximativ 66% - drept un „dezastru civic”.

Pe acelaşi subiect

Ea a învinuit pentru rezultate încapacitatea guvernului de a inspira încredere în instituţiile politice. „Să recunoaştem, rezultatele au fost marcate de un absenteism istoric de aproximativ 70% din cauza neîncrederii în sistemul electoral, care lasă alegătorilor impresia că nimic nu se poate schimba, că totul a fost confiscat”, a declarat ea.

Întrebat despre rezultatul partidului său, Aurore Bergé, deputat La République En Marche, a spus că este o „palmă democratică pentru noi toți” din cauza participării reduse, dar a recunoscut că partidul ei a avut o noapte proastă. „Nu am de gând să vin aici și să mă bucur de scorul nostru”, a spus ea pentru BFMTV.

Alegeri regionale în Franţa - Partidele lui Macron şi Le Pen nu au reuşit să câştige teren. Conservatorii conduc 

Francezii aleg noi consilii pentru 13 regiuni ale ţării, plus una de peste hotare, precum şi pentru 96 de departamente. În cursă au intrat mai mult de 15.700 de candidaţi pentru cele 4.100 de locuri. Aceste alegeri au loc cu mai puţin de un an înaintea celor prezidenţiale şi sunt văzute ca un test.

Un sondaj IPSOS arată că partidul conservator Les Républicains va obţine 27% din voturi, urmat de Adunarea Naţională, cu 19%, de Verzi, Partidul Socialist şi La République En Marche al lui Macron, cu câte 11%.

Este prima dată când partidul lui Macron ia parte la alegerile regionale. La République en Marche nu exista când a avut loc cel mai recent scrutin, în 2015. Nu era aşteptat să obţină rezultate foarte bune. Totuşi, a avut o evoluţie mai proastă decât era prevăzut. Alegerile regionale au fost amânate trei luni din cauza pandemiei. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Alegeri regionale în Franța. O palmă peste față dată lui Macron. Le Pen denunță „dezastru civic”. Cine sunt câștigătorii