Antena Meniu Search
x

Aleksandr Lukașenko a câștigat al șaselea mandat de președinte în Belarus, după alegerile prezidențiale

Aleksandr Lukașenko a câștigat alegerile prezidențiale din Belarus și a obținut astfel al șaselea mandat în fruntea țării, pe care o conduce deja de 26 de ani.

de Redactia Observator

la 09.08.2020, 22:54

Vezi și
  • Principala contracandidată, Svetlana Tikhanouskaya, a luat sub 7%.
  • Lukașenko e președinte din 1994.

Lukașenko, un lider considerat a fi ultimul dictator al Europei, a obținut, conform unui exit poll oficial, 79,7% din voturile exprimate. Principalul contracandidat a fost o femeie, Svetlana Tikhanouskaya, 37 de ani, care a obținut doar 6,8% din voturi.

Deși victoria lui Lukașenko nu e o surpriză, această campanie electorală nu a fost tocmai așa cum el și-a dorit. Svetlana Tikhanouskaya, soția unui opozant al regimului său, a reușit să organizeze cele mai mari manifestații ale opoziției în Belarus de la căderea Uniunii Sovietice.

Profesoară de engleză și traducător, ea s-a lansat în cursa prezidențială după ce soțul său, care intenționa să candideze la președinție, a fost interzis și încarcerat. Alte două femei, soții ale unor lideri de opoziție care, la rândul lor, au fost interziși la prezidențiale, s-au alăturat Svetlanei Tikhanouskaya.

În vârstă de 65 de ani, fost șef de cooperativă agricolă sovietică, Aleksandr Lukașenko e președinte în Belarus din 1994 și e criticat vehement pentru încălcări repetate ale drepturilor omului, pentru tentativa de eliminare a opoziției și pentru modul autocratic în care conduce țara.

În 2015, la precedentele alegeri, el a obținut 83,5% din voturi. Observatorii internaționali nu au mai calificat de 25 de ani alegerile din Belarus ca fiind libere și corecte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Aleksandr Lukașenko a câștigat al șaselea mandat de președinte în Belarus, după alegerile prezidențiale