Apple Daily, cel mai citit ziar democratic din Hong Kong, se închide din cauza presiunilor regimului comunist chinez
Apple Daily, ziarul pro-democrație din Hong Kong îşi va tipări, sâmbătă, ultima ediţie, după intervenţia poliţiei chineze, urmând să fie închis. Ziarul și fondatorul său, Jimmy Lai, deveniseră simboluri ale mișcării pro-democrație și adevărate ținte pentru guvernul şi poliţia din Hong Kong, relatează The Guardian.
Miercuri după-amiază, conducerea ziarului a declarat că va înceta să actualizeze site-ul web la sfârșitul zilei și va lansa ediţia finală în ziua următoare. Măsura s-a concretizat în urma unui anunţ al consiliului de administrație. Conducerea a spus că se gândește siguranța angajaților săi, relatează The Guardian. Apple Daily, publicaţie critică la adresa conducerii de la Beijing, este deţinută de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat şi încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri.
De ce s-a închis Apple Daily
În dimineaţa în care s-a luat decizia închiderii, un reporter al ziarului a fost arestat în conformitate cu legea securității naționale. „Apple Daily le mulțumește cititorilor, abonaților, agenților de publicitate și celor din Hong Kong pentru dragostea și sprijinul acordat în ultimii 26 de ani. Adio și aveţi grijă ”, este mesajul publicației, unul dintre cele mai citite ziare pro-democrație din Hong Kong.
Săptămâna trecută, poliția a arestat cinci directori, inclusiv redactorul-șef, Ryan Law, și directorul executiv, Cheung Kim-hung, care au fost ulterior acuzați că au colaborat cu forțe străine sau externe pentru a pune în pericol securitatea națională. Sute de polițiști au percheziționat redacția, confiscând materiale jurnalistice.
Acuzațiile s-au referit la zeci de articole despre care poliția a spus că făceau apel către guverne străine pentru a sancționa China și Hong Kong-ul. Poliția a confiscat 18 milioane de dolari din activele a trei companii, Apple Daily Ltd, Apple Daily Printing Ltd și AD Internet Ltd, și a blocat conturi care conțin mai mult de 500 de milioane de dolari. Luni, compania a declarat că dacă nu se eliberează fondurile nu va putea plăti personalul sau costurile de funcționare.
Law şi Cheung, care sunt acuzaţi de „complicitate cu o ţară străină sau elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”, au apărut sâmbătă în faţa unui judecător, Victor So, care le-a respins cererea de eliberare pe cauţiune. Ei urmează să apară din nou în faţa Curţii pe 13 august. Judecătorul a motivat decizia spunând că există dovezi insuficiente pentru a crede că ei nu ar pune în pericol securitatea naţională.
Jimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media şi a fondat Next Digital. În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.
Legea securităţii naţionale a fost introdusă în 2020 ca răspuns la demonstraţiile masive pro-democraţie care au avut loc în Hong Kong pe parcursul unui an. În esenţă, aceasta reduce autonomia judicială a Hong Kongului şi face mai uşor ca protestatarii să fie pedepsiţi, incriminează secesiunea, subversiunea şi complicitatea cu forţe străine cu pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă.
Prima persoană adusă în faţa tribunalului din Hong Kong sub incidenţa acestei legi a pledat „nevinovat”, miercuri, la acuzaţii de terorism şi incitare la secesiune.
Tong Ying-kit a fost arestat pe 1 iulie 2020, la o zi după intrarea în vigoare a actului, pentru că ar fi intrat în timpul unui protest din 2019 cu o motocicletă în mai mulţi poliţişti în timp ce ducea un steag pe care scria: „Eliberarea Hong Kong-ului, revoluţia vremurilor noastre”. Trei poliţişti au fost răniţi atunci.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰