AstraZeneca - Oxford și Institutul Gamaleya din Rusia își combină vaccinurile anti-Covid. Testele vor începe în decembrie

De Daniel Murărescu.
Publicat: 11.12.2020, 17:58.
Actualizat: 11.12.2020, 18:07

AstraZeneca va începe testele clinice cu o combinație experimentală a vaccinului anti-Covid, în compoziția căruia va intra și Sputnik V, serul produs în Rusia. Scopul este o creșterii a eficacității, transmite Reuters.

Vaccin AstraZeneca

AstraZeneca - Oxford şi Rusia anunţă că îşi combină vaccinurile

Shutterstock

Testele vor începe la sfârșitul acestui an, iar Rusia vrea să fie parte din rețeaua de producție a noului vaccin, dacă acesta se va dovedi eficient, au declarat reprezentanții fondului RDIF, cel care a finanțat Sputnik V, vaccinul denumit după satelitul sovietic ce a dat startul cursei spațiale.

AstraZeneca a transmis, într-un comunicat publicat vineri, că ia în considerare cum ar putea analiza diferite combinații de vaccinuri și că va începe testele cu serul produs de Institutul Gamaleya din Rusia, pentru a afla dacă cele două pot fi combinate cu succes.

Partea rusească a precizat că va începe recrutarea persoanelor de peste 18 ani pentru teste.

Vot de încredere pentru vaccinul din Rusia

Potrivit Reuters, cooperarea dintre reputata companie britanică și specialiștii în cercetare din Rusia scoate la iveală presiunea de a dezvolta un vaccin eficient pentru a combate pandemia ce a dus la decesul a peste 1.5 milioane de oameni. De asemenea, mutarea ar putea fi văzută că un vot de încredere acordat vaccinului Sputnik V de către o companie occidentală.

Cercetătorii ruși susțin că serul lor are o rată de succes de peste 90%, după testele clinice, asemănătoarea cu cea a vaccinurilor produse de Pfizer și Moderna, dar mai mare decât cea a AstraZeneca.

Unii specialiști din Vest au semnalat îngrijorări cu privire la viteza cu care s-au mișcat cei de la Institutul Gamaleya, aducând în vedere deblocarea impasului birocratic și planificarea la scară largă a imunizării înainte ca testele de siguranță și eficacitate să fie finalizate. Rusia a respins aceste acuzații ca fiind nefondate.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.